Ako si nasporiť na lepší dôchodok

Sporenie na dôchodok je dôležité, pokiaľ si chcete zachovať aj v penzii určitý štandard. Spoliehať sa len na štát sa určite neoplatí. Šetriť možno cez II. a III. pilier, existuje ale aj veľa iných možností sporenia, respektíve investovania na dôchodok.

15.06.2021 06:00
podlaha, otec, syn, Foto:
S dôchodkovým sporením treba začať čo najskôr - nasporená suma bude vtedy vyššia.
debata (6)

"Čím viac rôznych zdrojov príjmu si pred dôchodkom zabezpečíme, tým je vyššia šanca, že si užijeme dôstojnú starobu. Optimálne je, ak peniaze diverzifikujeme, teda rozdelíme do rôznych nástrojov. Napríklad časť môžeme investovať do ETF fondov a časť do zlata, na ktoré si vieme sporiť aj po menších sumách od 10 či 20 eur mesačne,“ hovorí investičný analytik FinGO.sk František Burda. Podľa odborníka sa má človek na dôchodok začať pripravovať hneď po škole keď začne pracovať a na účte mu cinkne prvá výplata.

Video
O výpise z účtu z II. piliera, číslach, ktoré v ňom nájdete a krokoch, ktoré treba urobiť pre vyšší dôchodok s Jánom Šebom, ekonómom z UMB Banská Bystrica. Odvysielané 17. 2. 2021.

Príklady

Dvadsiatnik, práve sa zamestnal a zarába 1 000 eur v hrubom

Mladý 20-ročný človek po strednej škole má veľmi dobré predpoklady, že nebude na dôchodku živoriť, ak si začne odkladať aspoň 50 eur mesačne. Ak zarába napríklad 1 000 eur v hrubom, jeho odhadovaný dôchodok bude okolo 700 eur mesačne vrátane príspevkov z II. piliera. Pokiaľ si začne na dôchodok sporiť aj 50 eur mesačne a udrží si sporenie po dobu 40 rokov, pri 5 % ročnom zhodnotení môže mať v penzii k dispozícii až 76 000 eur. Ak by si z tejto sumy vytvoril pravidelnú rentu napríklad vo výške 400 eur, tieto peniaze navyše k dôchodku si bude môcť užívať viac ako 16 rokov.

Mladým ľuďom odporúčam pri sporení na dôchodok investovať do rizikovejších fondov alebo investíciu rozdeliť do ETF a do zlata, ktoré ich rizikovejšiu investíciu poistí.

žena, pracujúci penzisti, úsmev, dôchodkyňa Čítajte viac Ako dosiahnuť lepší dôchodok? Tu sú možnosti

Tridsiatnik, ktorý už niekoľko rokov pracuje, zarába 1 800 eur v hrubom

Aj 30-ročný človek má stále dostatočne veľa času na získanie zaujímavej sumy k svojmu budúcemu dôchodku. Keďže pracuje už niekoľko rokov, jeho príjem je zrejme vyšší, a tak si môže aj na dôchodok odkladať o niečo viac peňazí. Ak v súčasnosti zarába 1 800 eur v hrubom, v dôchodkovom veku by mohol dostávať dôchodok cca 1 150 eur mesačne vrátane príspevkov z druhého piliera. Pokiaľ si chce zachovať dnešný štandard, potrebuje si mesačne odkladať aspoň 80 eur. Pri sporení tejto sumy po dobu 35 rokov a pri 5 % ročnom zhodnotení svojej investície môže mať k dôchodku k dispozícii nasporených až 90 000 eur.

Opäť sa odporúčajú rizikovejšie fondy alebo investícia do zlata. Ak by si z tejto sumy vytvoril pravidelnú mesačnú rentu napríklad 500 eur, peniaze môže užívať ďalších 15 rokov. Prípadne, keby si chcel k dôchodku prilepšiť sumou 400 eur, vystačí mu to aj na 19 rokov.

Štyridsiatnik, býva vo vlastnom byte či dome a možno má aj deti

Aj v tomto prípade mladému mužovi či žene ostáva takmer 25 rokov do dôchodku, čo je stále dostatočne dlhý investičný horizont na to, aby sa aj pár desiatok eur mesačne do penzie výhodne zhodnotilo. Keďže v tomto prípade uvažujeme nad scenárom, že človek už má hypotéku a aj rodinu, jeho rodinný rozpočet môže byť napätejší. Ak by si odkladal na dôchodok aspoň 40 eur, za 25 rokov mu môže jeho sporenie priniesť do dôchodku takmer 24 000 eur.

Aj 24 000 eur si môžete rozložiť ako prilepšenie k dôchodku podľa vašich predstáv. Napríklad sumu 200 eur mesačne môžete užívať 10 rokov.

Prečo myslieť na budúci dôchodok už v mladom veku

Čas zohráva pri investovaní veľkú rolu. Stačí sa odhodlať a začať sporiť efektívne s jasným cieľom – „na lepší dôchodok“.

Nezabúdajte na to, že čím viac rôznych zdrojov príjmu si pred dôchodkom zabezpečíte, tým je vyššia šanca, že si užijete dôstojnú starobu.

Na sporenie na dôchodok odporúčame voliť rizikovejšie fondy, zlato a vhodne ich skombinovať. Do fondov môžete vkladať už od 20 eur a do zlata už od 25 eur mesačne.

Na trhu existuje viacero investičných spoločností, kde si môžete sporiť na dôchodok. Sporenie si dnes viete uzavrieť aj on-line.

Skúsení makléri vám radi poradia s výberom vhodnej spoločnosti aj s nastavením sporiacej stratégie. Zohľadnia váš príjem, životnú situáciu aj ďalšie plány.

TIP: Ak vám do dôchodku ostáva viac ako 15 rokov, určite využite aj výhody II. a III. piliera. Obe možnosti sú dobrovoľné, ale oplatia sa.

Do druhého piliera neplatíte z vlastného vrecka žiadne peniaze navyše, do tretieho piliera si stačí sporiť po 15 eur mesačne a môže vám doň prispievať aj zamestnávateľ.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #financie #sporenie na dôchodok #III. pilier