Cestovné poistenie: Ako chráni v čase covidu

Plánujete dovolenkovať v zahraničí? Cestovné poistenie pomôže pri storne dovolenky aj v prípade, ak v cudzine ochoriete na covid. Dobre vybrané poistenie chráni vaše peniaze.

19.07.2021 08:00
cestovanie, rodina, lietadlo, dovolenka,... Foto:
Nové cestovné poistenia súvisiace s ochorením COVID-19 vás ochránia nielen počas dovolenky v zelenej krajine, ale aj pred odchodom.
debata

Hranice sú otvorené a ľudia môžu vycestovať na dovolenku aj do zahraničia. Mnohí sa obávajú, že pre chorobu a nariadenú karanténu budú musieť celú dovolenku nečakane zrušiť alebo sa koronavírusom nakazia počas dovolenky v zahraničí, čo skomplikuje ich návrat späť na Slovensko, prípadne nevycestujú vôbec. Ako im pomôže cestovné poistenie?

„S ohľadom na pretrvávajúcu pandémiu a potreby klientov sme vytvorili špeciálne pripoistenie COVID, ktoré pomôže v prípade neočakávaných situácií, ktoré sa pred odchodom na dovolenku a počas nej môžu vyskytnúť práve z dôvodu ochorenia COVID-19,“ vysvetľuje Andrea Leskovská, výkonná riaditeľka zodpovedná za Rezort poistnej techniky a prevádzky poisťovne Generali. Pripoistenie kryje klientov už pred odchodom na dovolenku.

Video
Covid a dovolenka: o cestovnom poistení s Vladimírom Cvikom z Netfinancie.sk. Odvysielané 30. 6. 2021.

„V prípade zrušenia cesty z dôvodu ochorenia COVID-19, pre nariadenú karanténu z dôvodu pozitívneho výsledku PCR testu či nenastúpenia do lietadla pre nameranú zvýšenú teplotu klientom uhradíme náklady, ktoré im následkom tejto situácie vzniknú. Nárok na preplatenie nákladov má pritom nielen poškodený klient, ale aj jeho spolupoistené osoby, s ktorými mal na dovolenku vycestovať,“ hovorí Andrea Leskovská.

Platnosť poistenia v prípade dovolenky, ktorá bola rezervovaná alebo zakúpená pred uzavretím pripoistenia COVID, začína po uplynutí 14-dňovej loehoty. Ak bola dovolenka rezervovaná alebo zakúpená súčasne s uzavretím poistenia COVID, je poistná ochrana platná okamžite.

Vladimír Cvik, Ide o peniaze Čítajte viac Koľko stojí cestovné poistenie v čase covidu a pred čím všetkým vás ochráni?

Pripoistenie kryje klientov vo všetkých krajinách. „Na dovolenke v zahraničí kryje pripoistenie COVID do výšky dojednaného limitu liečebné náklady súvisiace s ochorením COVID-19, napríklad lieky, ošetrenie v zdravotníckom zariadení, hospitalizáciu, ale aj repatriáciu klienta späť na Slovensko,“ vysvetľuje Leskovská. Toto pripoistenie však klientovi pomôže aj v situáciách, keď ochorie na COVID-19 počas dovolenky v zahraničí a z toho dôvodu musí zostať v nariadenej karanténe.

„Pokiaľ klientovi skončilo ubytovanie v pôvodnom ubytovacom zariadení alebo je z dôvodu karantény nemožné v ňom naďalej zostať, poisťovňa mu uhradí náklady potrebné na predĺženie pobytu, a to až po dobu 14 dní,“ upresňuje Leskovská. Navyše, ak klient nebude môcť využiť z dôvodu nariadenej karantény pôvodný dopravný prostriedok v plánovanom termíne, poisťovňa mu uhradí aj spätnou cestou vyvolané dodatočné náklady, napríklad na nákup letenky s neskorším dátumom odletu.

Na pretrvávajúcu celosvetovú pandémiu zareagovala aj poisťovňa Allianz – Slovenská poisťovňa, ktorá krytie COVID-19 zapracovala do svojich produktov cestovného poistenia. „Pri tvorbe a úpravách všetkých našich produktov sa snažíme predovšetkým reagovať na potreby našich klientov a meniace sa podmienky na trhu. Riziká, ktoré sme kedysi nepotrebovali, sú dnes aktuálne a potrebné. Takým je aj koronavírus. Preto sme po novom upravili naše poistné podmienky a v rámci cestovného poistenia sme okrem krytia liečebných nákladov spôsobených pandemickým ochorením v "zelených“ krajinách rozšírili krytie aj o karanténu," vysvetľuje viceprezident rezortu produktov a upisovania rizík Allianz – Slovenskej poisťovne Jozef Paška.

dovolenka, rodina, Čítajte aj Otázky a odpovede o cestovnom poistení

Liečebné náklady

Poistenie liečebných nákladov napríklad kryje nevyhnutné liečebné náklady a základné asistenčné služby, ktoré vzniknú z dôvodu epidemickej alebo pandemickej situácie, pričom sa riadia odporúčaniami oficiálnych štátnych orgánov, resp. cestovateľským semaforom. „V praxi to znamená, že ak poistený vycestuje do lokality, ktorá bola vyhlásená ako bezpečná, liečba koronavírusu je krytá v rámci cestovného poistenia. Rovnako ak poistený vycestuje do krajiny, do ktorej sa pre koronavírus neodporúča cestovať a liečebné náklady vzniknú z akéhokoľvek iného dôvodu, ktorý z poistenia nie je vylúčený, napríklad si zlomí nohu, toto riziko je v rámci cestovného poistenia kryté,“ upresňuje hovorkyňa Allianz Lucia Muthová.

Cestovné poistenie v tejto poisťovni kryje aj stornovacie poplatky z dôvodu pozitívneho testu na koronavírus poisteného, jeho blízkej osoby alebo spolucestujúceho, ale aj z dôvodu nariadenej karantény poisteného alebo spolucestujúceho. Poistený je povinný predložiť potvrdenie o nariadení karantény vystavené ošetrujúcim lekárom alebo hygienikom. Poistenie kryje oneskorený nástup na zájazd alebo predčasný návrat na Slovensko, aj z dôvodu ochorenia COVID-19 poistenej osoby, blízkej osoby alebo spolucestujúceho a z dôvodu nariadenej karantény poisteného alebo spolucestujúceho, a to v rámci poistenia nevyužitej cesty, ktoré je súčasťou poistenia stornovacích poplatkov. V takomto prípade vyplatíme dohodnutú sumu, respektíve percentá z poistnej sumy stornovacích poplatkov za každý deň nevyužitej cesty.

„Ak si klienti aktuálne uzatvoria krátkodobé cestovné poistenie, majú už kryté liečebné náklady na ambulantné ošetrenie, lieky a prípadnú hospitalizáciu alebo repatriáciu súvisiacu s nákazou COVID-19,“ vysvetľuje produktová manažérka cestovného poistenia UNIQA Ľubomíra Hricová. Rozšírené krytie platí aj pre klientov, ktorí si pri kúpe zájazdov v cestovnej kancelárii uzatvoria cestovné poistenie.

Ján Mikas Čítajte aj Mikasova vyhláška neprešla cez Ústavný súd. Cestovateľský semafor je späť

Cestovateľský semafor

V prípade ročného cestovného poistenia sa však krytie nákladov na liečbu COVID-19 stále riadi cestovateľským semaforom. Znamená to, že ak vycestujete do tzv. zelenej krejiny, cestovné poistenie je platné v plnom rozsahu, vrátane prípadnej nákazy koronavírusom. Ak máte uzatvorené ročné cestovné poistenie a musíte vycestovať do krajiny označenej červenou alebo čiernou farbou, budete mať z cestovného poistenia vylúčené krytie poistných udalostí súvisiacich s koronavírusom – či už ide o samotné ochorenie, alebo iné komplikácie spojené napríklad s karanténou, výlukou dopravy, uzavretím krajiny a pod. Môže však nastať aj situácia, že klient ročného cestovného poistenia vycestuje do zelenej krajiny a tá sa počas pobytu zmení na červenú alebo čiernu. V takom prípade bude poistná ochrana z cestovného poistenia UNIQA poskytnutá v plnom rozsahu.

„V tejto situácii kryjeme poistenie liečebných nákladov spojené aj s ochorením COVID-19, a to prípadnú hospitalizáciu, ošetrenie, lieky či repatriáciu späť do SR. Pokiaľ pritom klient uviazne v miestnej karanténe, predlžuje sa mu platnosť cestovného poistenia počas doby karantény v plnom rozsahu a bezplatne,“ vysvetľuje produktová manažérka cestovného poistenia UNIQA Ľubomíra Hricová.

Pripomíname, že pre všetkých klientov sa cestovné poistenie automaticky zdarma predĺži, pokiaľ poistený vycestoval v súlade s opatreniami a uviazol v zahraničí v preventívnej karanténe. Poistenie mu bude predĺžené až do doby, keď bude môcť krajinu opustiť za predpokladu, že nemal inú možnosť návratu. V aktuálne platnom krátkodobom cestovnom poistení už majú klienti kryté aj náklady na ubytovanie v prípade umiestnenia do karantény v zahraničí po potvrdenom pozitívnom teste na COVID-19, a to do limitu 1 500 eur.

Ochorenie COVID-19 nie je vylúčené z poistenia storno poplatkov. Znamená to, že poistený si môže uplatniť náhradu storno poplatkov aj v prípade nákazy koronavírusom a následnej hospitalizácie, domácej liečby alebo povinnej karantény – a to v prípade, ak bol pred vycestovaním do zahraničia pozitívne testovaný PCR testom nie starším ako 72 hodín. Poistenie storna sa ale nevzťahuje na udalosti ktoré nastali v dôsledku epidemiologickej situácie v cieľovej krajine alebo na Slovensku.

4 eurá
približne túto sumu zaplatíte na deň pre štyri poistené osoby za dobré poistenie

16 eur
môže stáť základný balík cestovného poistenia do Chorvátska na desať dní pre rodinu, ide o poistenie bez dostatočného poistného krytia

od 40 eur
vyššie zaplatíte za kvalitné poistné krytie, ktoré by zahŕňalo napríklad aj riziko covidu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #Allianz #Generali #cestovné poistenie #Uniqa #dovolenka 2021