Štefan Fajnor: Cestovné poistenie pomôže aj v súvislosti s covidom

Poistenie storna kryje finančné škody, ktoré vám môžu vzniknúť, ak na zájazd nemôžete vycestovať pre nečakané okolnosti. Ak máte pripoistenie storna v zmluve, tak si ho môžete uplatniť napríklad aj v prípade, ak pred dovolenkou ochoriete na covid a doložíte pozitívny PCR test, hovorí Štefan Fajnor, riaditeľ pre neživotné poistenie v spoločnosti FinGO.sk

21.07.2021 08:00
Štefan Fajnor, FinGO.sk Foto:
Štefan Fajnor.
debata

Podľa čoho si treba vybrať vhodné cestovné poistenie, ak sa chystám na dovolenku do zahraničia?

Pri výbere cestovného poistenia by sme mali myslieť na to, že netreba pozerať len na cenu, a teda nejsť len po najlacnejšom variante, ale všímať si hlavne to, čo dané poistenie obsahuje a zvoliť si rozumný pomer medzi cenou a šírkou poistného krytia. Každá poisťovňa má rozdiely v ponuke svojho cestovného poistenia, či už ide o cenu, územnú platnosť, limity, krytia, ale rozdiely sú aj v tom, čo spadá do poistenia, a teda môže byť poistením kryté a čo už nie. Takisto môže byť rozdiel aj v asistenčných službách. Aj pri cestovnom poistení je preto vhodné osloviť skúseného finančného sprostredkovateľa, ktorý vám na základe vašich konkrétnych požiadaviek vyberie najvhodnejší variant.

Video
Covid a dovolenka: o cestovnom poistení s Vladimírom Cvikom z Netfinancie.sk. Odvysielané 30. 6. 2021.

Pomôže cestovné poistenie aj v súvislosti s covidom?

Výber vhodného cestovného poistenia závisí aj od toho, či chcete byť poistený aj na riziká vzniknuté s covidom v zahraničí, alebo nie. Cestovné poistenie funguje tak ako doteraz a vzťahuje sa na všetky riziká, ktoré boli súčasťou poistenia aj pred pandémiou, akurát niektoré poisťovne už ponúkajú možnosť pripoistiť si aj náklady, ktoré klientom môžu vzniknúť v súvislosti s ochorením covid Ide napríklad o liečebné náklady v zahraničí, nariadenú karanténu, náklady na prebookovanie dopravy späť, prípadné storno a nevyužitie objednanej služby alebo dovolenky. Väčšina poisťovní ich zapracovala do svojho poistenia automaticky, niektoré poskytujú covid ako samostatné pripoistenie. Tu si ale treba dať pozor, či poistenie, ktoré ste uzavreli, platí pre všetky krajiny.

nakupovanie, cestovanie, trh, nákup, tašky, ženy, leto, dovolenka, Čítajte aj Ako ušetriť na dovolenke

Ako konkrétne možno využiť poistenie storna v súvislosti s covidom?

Poistenie storna kryje finančné škody, ktoré vám môžu vzniknúť, ak na zájazd nemôžete vycestovať pre nečakané okolnosti. Niektoré poisťovne ponúkajú toto poistenie ako samostatný produkt, iné ho majú ako pripoistenie k cestovnému poisteniu. Ak máte pripoistenie storna v zmluve, tak si ho môžete uplatniť napríklad aj v prípade, ak pred dovolenkou ochoriete na covid a doložíte pozitívny PCR test. Samozrejme, najskôr musí byť storno uplatnené samotnou cestovnou kanceláriou či hotelom, dopravcom a podobne, a následne vám poisťovňa zaplatí výšku vyúčtovaných storno poplatkov. Aj pozitívny test blízkeho člena rodiny alebo spolucestujúceho môže byť dôvodom na uplatnenie si storna. Ak je ale dôvodom na nevycestovanie vaša obava z prípadného nakazenia sa v zahraničnej krajine, toto bohužiaľ do storna nespadá, a teda žiadna poisťovňa by vám takéto storno nehradila.

Ak na dovolenke niekto ochorie na covid, zaplatí mu poisťovňa náklady na lekára?

Poisťovne postupujú podľa všeobecných podmienok každej uzavretej poistnej zmluvy. To znamená, že ak má klient v zmluve cestovného poistenia zahrnuté aj liečebné náklady a spĺňa podmienky krytia, tak mu poisťovňa uhradí všetko, na čo má nárok. Môže ísť o náklady za ošetrenie u lekára aj náklady za lieky. Zjednodušene povedané, to čo vás bude stáť samotné lekárske ošetrenie a liečba, toľko peňazí vám aj poisťovňa uhradí. Preto je dôležité zaujímať sa o limit plnenia liečebných nákladov a vybrať si čo najväčší rozsah poistného krytia.

Ak je človek zaočkovaný proti koronavírusu, potrebuje riešiť aj covid poistenie?

Poisťovne neriešia, či je klient zaočkovaný, alebo nie. Ak sa aj zaočkovaný klient nakazí v zahraničí ochorením covid a potrebuje lekársku starostlivosť, riadi sa rovnakými podmienkami ako nezaočkovaný klient.

pzp, auto, povinné, poistenie Čítajte aj Problémy môžu nastať aj na dovolenke. Čo robiť pri krádeži auta?

Poistí mi poisťovňa riziko covidu v každej krajine?

Niektoré poisťovne poistia klienta na riziko covidu aj do rizikových krajín. Treba si ale uvedomiť, že keď klient cestuje do rizikových krajín, môže mať v poistení nižšie poistné limity ako v zelených krajinách. To znamená, že ho poisťovňa do rizikovej krajiny poistí na nižšie sumy a v prípade poistnej udalosti, či už ochorenia, mu vyplatí nižšie poistné plnenie. V každej poisťovni je to individuálne a aj do budúcnosti sa tieto podmienky budú meniť v závislosti od aktuálnej situácie.

Koľko stojí napríklad cestovné poistenie pre rodinu s dvomi deťmi na desať dní do Chorvátska?

Mnohé poisťovne automaticky zapracovali krytie Covid-19 do svojich produktov bez možnosti pripoistenia, či už pre zelené krajiny, alebo aj pre rizikové krajiny. Nárast poistného v rámci cestovného poistenia sa pohybuje zhruba na úrovni 10 %. Na trhu sú aj poisťovne, kde je možné si krytie Covid-19 pripoistiť, a to vo výške približne100 % až 200 % z výšky poistného práve na liečebné náklady. Na ilustráciu, základný balík cestovného poistenia do Chorvátska na desať dní pre rodinu môže stáť od 16 eur, ale hovoríme o najnižšej cene na trhu a o poistení bez dodatočného poistného krytia. Pri kvalitnom poistnom krytí, ktoré by zahŕňalo napríklad aj riziko covidu, sa cena poistenia hýbe od 40 eur, takže ide zhruba o 4 eurá na deň dokopy pre štyri osoby.

Vladimír Cvik, Ide o peniaze Čítajte viac Koľko stojí cestovné poistenie v čase covidu a pred čím všetkým vás ochráni?

Poistenie cez internet

Na čo si treba dávať pozor, ak si niekto poistenie uzatvára cez internet?

  • Cestovné poistenie sa v dnešnej dobe uzatvára prevažne on-line, či už priamo cez systém poisťovne, alebo cez porovnávač finančného sprostredkovateľa, ktorý vám po vyklikaní počtu osôb, krajiny, dĺžky pobytu a pripoistení o ktoré máte záujem, porovná ponuky viacerých poisťovní na trhu.
  • Pri on-line porovnávačoch začína poistenie platiť dátumom, ktorý si sami zvolíte, čiže je dohodnutý na zmluve.
  • Netreba ale zabúdať na to, že ďalšou podmienkou vzniku zmluvy je aj zaplatenie poistného, takže nezabudnite poistné zaplatiť do vopred určeného dátumu ešte pred tým, ako do zahraničia vycestujete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #rozhovor #otázky a odpovede #cestovné poistenie #Fingo