Zdraželo cestovné poistenie?

Pod tohtoročné zdraženie sa podpísalo nové riziko, ktoré súvisí s ochorením COVID-19. V prípade cestovného poistného totiž platí, že akonáhle dochádza k rozšíreniu krytia, odráža sa to aj na jeho cene.

22.07.2021 08:00
cestovanie, mapa, svet, zemeguľa, glóbus,... Foto:
Len málokto v súčasnosti vycestuje bez cestovného poistenia. Aktuálne si však treba dať veľký pozor na výber poisťovne. Nie všetky totiž poskytujú krytie koronavírusu.
debata

Slováci zaplatia za cestovné poistenie minimálne raz toľko ako vlani. „Pokiaľ chce mať klient pokryté storno poistenie v prípade zrušenia dovolenky z dôvodu ochorenia na koronavírus, dodržania nariadenej izolácie, alebo chce mať pokryté možné liečebné náklady, hospitalizáciu, či predĺženie pobytu z titulu karantény, tak musí počítať s minimálne 100-percentným navýšením ceny poistného,“ vraví Ladislav Hruška, manažér a vedúci expertnej skupiny – neživot poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu s epidémiou a vznik nových mutácií je preto otázne, či pôjde o konečné navýšenie ceny alebo nie,“ dopĺňa Alojz Kozoň, oblastný riaditeľ a akcionár SOPHISTIC Pro finance.

Faktom je, že dnes už len málokto vycestuje do zahraničia bez cestovného krytia. Aktuálne je však viac ako inokedy potrebné dávať si pozor na výber poisťovne. Nie všetky totiž poskytujú krytie koronavírusu. „Je preto dobré, že sú v tomto smere klienti obozretnejší. V minulosti ich väčšinou zaujímala len cena a možno pripoistenie batožiny, v súčasnosti to už len o zaplatenej sume za poistné nie je. Ľudí zaujíma obsah a najmä to, či majú v poistení zahrnuté (a za akých podmienok) aj možné komplikácie spojené s COVID-19,“ objasňuje Alojz Kozoň.

Video
Covid a dovolenka: o cestovnom poistení s Vladimírom Cvikom z Netfinancie.sk. Odvysielané 30. 6. 2021.

Zaujímať sa o obsah poistného by mali všetci tí, ktorí plánujú dovolenku v zahraničí. Keďže rozdiel v jednotlivých ponukách je značný, je vhodné požiadať o radu odborníka. „Pre laika nie je jednoduché vyznať sa v poistných podmienkach produktoch jednotlivých poistení,“ hovorí Pavol Hreus, špecialista a člen expertnej skupiny – neživot v SOPHISTIC Pro finance s tým, že hoci si za kvalitnejšie poistenie priplatíte, rozdiel v plnení môže byť rádovo aj niekoľko tisíc eur navyše.

Koronakríza rozdelila svet na bezpečné a nebezpečné krajiny z hľadiska šírenia sa pandémie. A to spôsobilo obrovskú zmenu aj v cestovnom poistení. „V prípade, že klient cestuje do rizikovej krajiny, väčšina poisťovní mu kryť komplikácie v súvislosti s pandémiou nebude. Niekoľko inštitúcií však podmienky aj tu upravilo a ponúka nové špeciálne pripoistenia pre rizikové krajiny. Pri ich výbere by sa mal klient obrátiť na odborníka, ktorý sa vie zorientovať v poistných podmienkach, dôkladne zanalyzuje situáciu a klientovi navrhne najlepšie riešenie,“ reaguje Ladislav Hruška.

Výber cestovného poistenia a zdravotný stav by ste rozhodne nemali nechávať na náhodu. Podľa Radoslava Valka, generálneho riaditeľa a väčšinového akcionára SOPHISTIC Pro finance, sa zaznamenalo veľa prípadov, kedy zle nastavené alebo dokonca žiadne cestovné poistenie spôsobilo rodinám veľké finančné výdaje na preplácanie liečby. „Vzhľadom k aktuálnej situácii klientom odporúčame, aby si dávali pozor nielen na prípadnú výluku COVID-19 z poistného, ale aby si poistili aj možnosť storna zájazdu. To im totiž zachráni peniaze ak nebudú môcť vycestovať kvôli ochoreniu či karanténe.“

Štefan Fajnor, FinGO.sk Čítajte viac Štefan Fajnor: Cestovné poistenie pomôže aj v súvislosti s covidom

Otázky a odpovede o cestovnom poistení

Aké pripoistenia si klienti najčastejšie uzatvárajú?
Najčastejšie sa využíva pripoistenie batožiny, úrazu, zodpovednosti a storna. Ale poisťovne už ponúkajú oveľa viac pripoistení ako napríklad technickú asistenciu vozidiel, pripoistenie na Covid, pripoistenie opustenej domácnosti, chronické ochorenia, náklady na pátranie, manuálna práca či športová činnosť, ktorá môže byť aj riziková, čiže nebýva automaticky krytá v základnom balíku poistenia.

Potrebujú cestovné poistenie aj deti?
Áno, aj deti potrebujú cestovné poistenie do zahraničia rovnako ako dospelí ak hovoríme hlavne o základnej zložke cestovného poistenia, ktorou je úhrada liečebných nákladov v zahraničí. Verejné zdravotné poistenie, a teda aj Európsky preukaz zdravotného poistenia nám totiž pri úraze alebo ochorení v zahraničí vykryje len minimum nákladov spojených s ošetrením a liečbou.

Aj keby šlo len o bolestivý zub či vyvrtnutý členok, bez cestovného poistenia by ste museli u lekára doplácať spoluúčasť takisto ako miestni obyvatelia danej krajiny. Napríklad ak doma vášmu zubárovi za ošetrenie bolestivého zuba doplatíte 20 eur, v Rakúsku či Taliansku to môže byť aj 100 a viac eur.

Na čo by ste v súvislosti s cestovným poistením ešte upozornili?
Na dojednanie cestovného poistenie treba myslieť aspoň pár dní v predstihu, aby sa vám nestalo, že si ho uzavriete až po odchode zo Slovenska. Vo väčšine poisťovní je takéto poistenie neplatné, keďže ich podmienkou je uzatvoriť zmluvu ešte pred vycestovaním. Ak plánujete aktívnejšiu, prípadne vyslovene adrenalínovú dovolenku, určite si pripoistite aj rizikové športy.

Inak sa môže stať, že ak sa vám napríklad pri jazde na vodnom skútri alebo na vysokohorskej turistike stane úraz, budete si lekárske ošetrenie, v horšom prípade aj operáciu v zahraničí platiť z vlastného vrecka a poisťovňa vám nepomôže, aj keď ste si uzavreli základné cestovné poistenie.

Takisto by som upozornil na situáciu, ak na dovolenku cestujete požičaným autom od známeho. Ak sa vám stane nehoda, v niektorých poisťovniach vám preplatia náklady len v prípade, ak je držiteľom vozidla niekto z poistených osôb na zmluve. Sú aj mnohé ďalšie situácie, na ktoré vás sprostredkovateľ pri cestovnom poistení vie upozorniť.

Odpovedá Štefan Fajnor, riaditeľ pre neživotné poistenie v spoločnosti FinGO.sk
Marián Búlik, Ide o peniaze Čítajte aj Banka, bankomat, zmenáreň: Ako najvýhodnejšie meniť peniaze na dovolenku? Treba nám vôbec hotovosť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #otázky a odpovede #cestovné poistenie