Dávky od Sociálnej poisťovne: Toto by vás mohlo zaujímať

Z karantény po dovolenke môžete žiadať o pandemickú PN. Kedy možno poberať pandemickú OČR za školáka a škôlkara? A ako sa dá požiadať o dávky elektronicky?

13.08.2021 10:00
žena, ukazovanie hore, peniaze, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Po návrate z dovolenky do karantény môžete požiadať o pandemickú péenku

Poistenci, ktorí sa vrátia po dovolenke zo zahraničia späť na Slovensko a musia podstúpiť povinnú karanténu, môžu lekára požiadať o vystavenie pandemickej péenky. Títo poistenci majú nárok na pandemické nemocenské zo Sociálnej poisťovne, čiže tzv. „péenku“.

Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva sa povinná karanténa môže vzťahovať na osobu, ktorá vstúpi na Slovensko, ale aj na ďalšie osoby, ktoré s ňou žijú v spoločnej domácnosti a majú povinnosť izolácie v domácom prostredí alebo v karanténnom ubytovacom zariadení (napr. v hoteli). Tieto osoby môžu lekára požiadať o potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti z dôvodu nariadenej karantény alebo pre ochorenie COVID-19 (pandemická PN).

Pri vystavení pandemickej PN si lekár od poistenca môže vyžiadať potvrdzujúce doklady – po návrate zo zahraničia na Slovensko napríklad doklad o pobyte v zahraničí, v prípade ochorenia na COVID-19 doklad o pozitívnom teste. Kým lekár zašle do Sociálnej poisťovne potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti poistenca, aj samotný poistenec si musí o pandemickú PN požiadať.

Rýchlo a jednoducho tak urobí pomocou elektronickej žiadosti zverejnenej na webe Sociálnej poisťovne: ŽIADOSŤ O PANDEMICKÉ NEMOCENSKÉ (PN). Úspešné podanie žiadosti poistencovi potvrdí SMS správa. O vystavenie pandemickej PN poistenec nežiada, ak ďalej čerpá dovolenku alebo pracuje z domu (home office). Aj v takýchto prípadoch, ak má nariadenú karanténu, je naďalej povinný dodržiavať zásady izolácie.

Prázdniny a pandemická OČR: kedy možno dávku naďalej poberať

Aj počas letných školských prázdnin môžu v niektorých životných situáciách rodičia či iní poistenci dostávať zo Sociálnej poisťovne dávku pandemické ošetrovné. Môže sa tak stať v prípade detí materských škôl, ktoré budú počas prázdnin príslušným orgánom uzatvorené alebo ak takéto dieťa ochorie a potvrdí to lekár. Podobne nárok na dávku vznikne aj v prípade školopovinných detí do 16 rokov veku, ktoré ochorejú a potrebu ošetrovania im potvrdí lekár. S dávkou tiež môžu rátať poistenci detí do 11 rokov veku, ktorým lekár nariadi karanténu či izoláciu.

Pandemické ošetrovné a školáci: Počas školských prázdnin nárok na ošetrovné z dôvodu uzatvorenia školy bežne nevzniká, vtedy je škola uzatvorená na základe školského zákona bez ohľadu na pandemickú situáciu. Ak však školopovinné dieťa do 16 rokov veku v období prázdnin ochorie, a to bez ohľadu na to, či pôjde o ochorenie COVID-19, alebo iné ochorenie, poistencovi môže vzniknúť nárok na pandemické ošetrovné. Dávku mu po splnení ostatných zákonných podmienok bude Sociálna poisťovňa vyplácať za obdobie, ktoré v žiadosti o ošetrovné potvrdí lekár dieťaťa. Ak ochorie dieťa 16-ročné a staršie, poistencovi vznikne nárok na bežné ošetrovné v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní. Aj toto ochorenie na tlačive žiadosti potvrdzuje lekár.

Pandemické ošetrovné a deti materských škôl: Deti, ktoré navštevujú materskú školu, nemajú školský rok rozdelený na obdobie školského vyučovania a prázdnin. Ak je počas prázdnin materská škola uzatvorená rozhodnutím príslušného orgánu (regionálny úrad verejného zdravotníctva, zriaďovateľ, riaditeľ), nárok na pandemické ošetrovné poistenci budú mať. Rovnako môžu dávku dostávať aj v prípade, ak dieťa ochorie a potrebu ošetrovania v žiadosti o ošetrovné potvrdí lekár dieťaťa.

O niektoré dávky je možné žiadať elektronicky

Sociálna poisťovňa od minulého roka ponúka svojim klientom možnosť požiadať o niektoré druhy dávok prostredníctvom elektronických formulárov. Najprv poisťovňa umožnila poistencom takto požiadať o pandemické dávky – pandemické nemocenské aj ošetrovné, vrátane pravidelného podávania čestných vyhlásení, neskôr aj o novú dávku tehotenské. Zavedenie elektronickej formy žiadostí jej umožnilo vyhlásenie mimoriadnej situácie a za desať mesiacov eviduje už takmer 620-tisíc elektronicky podaných žiadostí o uvedené dávky. Táto jednoduchá on-line forma podávania žiadostí je pohodlná, šetrí žiadateľom o dávku čas a chráni ich zdravie.

Elektronické formuláre pre jednotlivé typy dávok sú zverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne v rubrike Portál e-formulárov. Ak ich poistenec využije a vyplní, dostávajú sa do informačného systému poisťovne na spracovanie a vybavenie. Bezkontaktný spôsob podávania žiadostí skracuje čas a administratívnu záťaž obom stranám – klientom aj zamestnancom Sociálnej poisťovne. E-formuláre sú pre občana jednoduchšie na vyplnenie a nahrádzajú papierové dokumenty. Zároveň mu šetria čas, keďže nemusí osobne navštíviť pobočku, a zefektívňujú vzájomnú komunikáciu.

„Som rád, že sa nám v uplynulom roku podarilo zareagovať na náročnú situáciu, výsledkom čoho je pohodlná a bezpečná elektronická forma žiadosti o niektoré dávky. Sme presvedčení, že toto je smer budúcej komunikácie občanov so Sociálnou poisťovňou a pevne verím, že podmienky preň zostanú zachované aj po skončení mimoriadnej situácie. Práve elektronické služby sú oblasťou, ktorej venujeme zvýšenú pozornosť a naše kapacity sa sústreďujú k jej ďalšiemu zlepšovaniu a rozširovaniu,“ uviedol generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
4 debata chyba
Viac na túto tému: #pandemická OČR #pandemická PN