Policajní odborári žiadajú 28-týždňovú otcovskú dovolenku aj pre policajtov

Podľa policajných odborárov by sa tým zabezpečila rovnosť medzi rovnakými situáciami policajtov a ostatných otcov rodín, ktorí majú nárok na 28 týždňov otcovskej dovolenky.

10.08.2021 13:07
otec, dieťa, bábätko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nový odborový zväz polície žiada rezort práce a sociálnych vecí, aby sa 28-týždňová otcovská dovolenka zaviedla aj pre príslušníkov Policajného zboru SR. Podľa policajných odborárov by sa tým zabezpečila rovnosť medzi rovnakými situáciami policajtov a ostatných otcov rodín, ktorí majú nárok na 28 týždňov otcovskej dovolenky. Odborári to uviedli ako zásadnú pripomienku k návrhu novely Zákonníka práce, ktorý sa nachádza v pripomienkovom konaní.

„Návrh odstraňuje diskrimináciu policajtov oproti ostatným otcom rodín a zvyšuje možnosti zosúlaďovania rodinného a pracovného života policajtov – otcov rodín," tvrdí odborový zväz polície.

Podľa predloženého legislatívneho návrhu má mať policajt nárok na 9-týždňovú rodičovskú dovolenku s nárokom na služobný plat najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu do troch rokov veku dieťaťa. Podmienkou je, aby žiadny rodičov v tom čase nedostával na dieťa materskú dávku alebo rodičovský príspevok.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #polícia #rodina #otcovská dovolenka