Dlh voči Sociálnej poisťovni pri osobnom bankrote

Aké sú dôsledky osobného bankrotu? V akom prípade môže Sociálna poisťovňa odpustiť dlh alebo znížiť penále?

16.09.2021 08:00
žena, ukazovanie Foto:
Dlžník môže požiadať o odpustenie povinnosti zaplatiť penále. Žiadosť je potrebné podať v písomnej forme a príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.
debata

Ak je vyhlásený konkurz s oddlžením na fyzickú osobu, Sociálna poisťovňa si prihlási pohľadávku. Ak počas konkurzu dôjde k čiastočnému uspokojeniu prihlásených pohľadávok, v zostatku neuspokojenej časti sa pohľadávky stávajú nevymáhateľné. Nevymáhateľnosť pohľadávky neznamená jej zánik, znamená to len toľko, že Sociálna poisťovňa ju už nemôže ďalej vymáhať. Preto z tohto dôvodu nedôjde ani k výmazu dlžníka zo zoznamu dlžníkov Sociálnej poisťovne. Podobne je to aj pri oddlžení formou splátkového kalendára, pohľadávky neuhradené splátkovým kalendárom sú nevymáhateľné.

Video
Dlhy sa platiť oplatí. Čo robiť, ak to naozaj nejde? S Martinom Musilom, prezidentom Asociácie slovenských inkasných spoločností - odvysielané január 2020.

Pojem osobný bankrot sa používa na označenie zákonom upraveného procesu, ktorým sa fyzická osoba podnikateľ alebo fyzická osoba nepodnikateľ môže zbaviť svojich dlhov – v rámci toho aj dlhov v Sociálnej poisťovni. Zákon č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii v znení neskorších predpisov pod týmto pojmom rozumie oddlženie konkurzom alebo splátkovým kalendárom. Podstatou je, aby sa dlhy tejto fyzickej osoby nemohli vymáhať núteným výkonom a aby táto osoba bola uchránená pred exekučnými následkami.

manželia, starosti, problémy, dlh, papiere Čítajte viac Dlhujete na poistnom? Čo robiť?

Dôsledky osobného bankrotu

Nezaplatenie poistného na sociálne poistenie fyzickou osobou za určité obdobie bude mať dosah na priznanie neskorších nárokov na dôchodok. Aj po oddlžení si však fyzická osoba môže poistné doplatiť. Preto je potrebné, aby sa obrátila na Sociálnu poisťovňu ešte pred podaním návrhu na konkurz alebo ihneď po jeho skončení a informovala sa o následkoch nezaplatenia poistného. Pobočky Sociálnej poisťovne jej na požiadanie oznámia obdobie a výšku nezaplateného poistného. To isté sa vzťahuje na fyzické osoby, ktoré požiadali o oddlženie formou splátkového kalendára a v rámci neho nebolo poistné zaplatené v plnom rozsahu.

Možnosť odpustenia povinnosti zaplatiť penále alebo zníženia penále

Sociálna poisťovňa nemá možnosť odpustiť penále viažuce sa na neuhradené poistné za obdobie po 1. januári 2005.

Sociálna poisťovňa môže odpustiť penále viažuce sa na poistné a príspevky, ktoré neboli odvedené včas alebo boli odvedené v nižšej sume len za obdobie do 31. decembra 2004.

Dlžník môže požiadať o odpustenie povinnosti zaplatiť penále. Žiadosť je potrebné podať v písomnej forme a príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Je potrebné, aby dlžník mal uhradené dlžné sumy poistného a príspevkov najneskôr v deň podania písomnej žiadosti a v období odo dňa doručenia žiadosti do dňa vydania rozhodnutia o žiadosti odvádzal poistné a príspevky včas a v správnej sume.

muž, dlhy, prázdna peňaženka, bankrot Čítajte viac Počet osobných bankrotov postupne narastá. V júli ich bolo najviac v tomto roku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #osobný bankrot #dlh na poistnom