Potrebujú deti do školy poistenie?

Úrazy sa môžu stať aj v škole. Aké poistenie pomôže v takom prípade?

24.09.2021 10:00
dieťa, školáčka, zlomenina, zranenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Úrazy žiakov a študentov počas výučby, na telesnej výchove, cez prestávku, ale aj na školskom výlete či na lyžiarskom výcviku môže kryť aj poistenie pre školy. Takéto skupinové úrazové poistenie je v porovnaní s klasickým životným poistením šírkou krytia obmedzené a väčšinou kryje trvalé následky úrazu, smrť následkom úrazu alebo dennú dávku za liečbu úrazu. Poistenie pre školy by však určite nemalo nahrádzať životné poistenie detí ani učiteľov a iných zamestnancov školy,” hovorí Matúš Madlenga, riaditeľ pre korporátne poistenie vo FinGO.sk.

Školy mávajú podľa odborníka poistenú aj zodpovednosť a odcudzenie alebo zničenie vecí. „Poistenie zodpovednosti sa vzťahuje na škody, za ktoré je zodpovedná škola voči svojim zamestnancom aj voči žiakom. Kryje aj situácie, keď žiak nechtiac spôsobí škodu škole alebo inej tretej strane. Napríklad poškodí pri výučbe vyučovaciu pomôcku alebo spôsobí škodu na exkurzii či počas pobytu v škole v prírode,” opisuje odborník.

Škola si môže poistiť aj krádež majetku žiaka, ale aj tu je krytie obmedzené a netýka sa napríklad krádeže mobilu, notebooku alebo rôznych cenností, ktoré do školy nepatria. „Ak by dieťaťu v škole odcudzili školské potreby, poisťovňa túto škodu zaplatí. Väčšinou sa však poistenie vzťahuje len vyslovene na školské potreby, ako sú kalkulačky, učebnice, hudobné nástroje, špeciálne pomôcky na výučbu, alebo aj zdravotnícke pomôcky ako dioptrické okuliare, pomocné vozíky a podobne,” priblížil Madlenga z FinGO.sk.

Aktuálna pandemická situácia to síce mnohým mladým sťažuje, ale keby sa študent chystal na študijný pobyt do zahraničia, mal by myslieť aj na cestovné poistenie. Aj keby študoval len na krok v susednej Českej republike či v Rakúsku. Verejné zdravotné poistenie, a teda aj Európsky preukaz zdravotného poistenia od zdravotnej poisťovne totiž mladým v cudzine vykryje len minimum nákladov spojených s ošetrením a liečbou.

„Niektoré poisťovne vytvorili aj špeciálne produkty pre našich študentov v zahraničí. Poistenie kryje hlavne liečebné náklady, ktoré im vzniknú pri návšteve lekára, v prípade úrazu alebo choroby. Okrem toho takéto poistenie môže obsahovať aj úrazové poistenie, poistenie zodpovednosti, keby v cudzine spôsobili škodu, alebo aj poistenie batožiny,” dodáva riaditeľ pre neživotné poistenie vo FinGO.sk Štefan Fajnor.

deti, škola, trieda Čítajte viac Krádež mobilu alebo tabletu ti nepreplatia. Rozbité susedovo okno áno. Ako funguje poistenie na školách

Koľko môže stáť poistenie pre dieťa

Radí Patrik Szabó, riaditeľ pre životné poistenie vo FinGO.sk:

Výška mesačného poistného je individuálna a závisí od zvolených pripoistení, výšky poistných súm a krytia, ako aj od preferencie poisťovne zo strany rodiča. Rozmedzie na jednotlivých pripoisteniach v poistnej zmluve pre dieťa môže vyzerať takto:

Denné odškodné 5 – 15 eur (to znamená, že rodič, resp. osoba, ktorá sa stará o dieťa po úraze, dostane od poisťovne za každý deň liečenia úrazu 5 až 15 eur)

Hospitalizácia 5 – 15 eur (poisťovňa vyplatí za každý deň hospitalizácie dieťaťa v nemocnici 5 až 15 eur)

Trvalé následky úrazu 7 000 – 25 000 eur (túto sumu vyplatí poisťovňa v prípade vážneho úrazu, po ktorom ostanú dieťaťu trvalé následky – napríklad ak je hybnosť niektorej končatiny úplne alebo čiastočne porušená/nefunkčná, ak má čiastočnú alebo trvalú stratu zmyslových orgánov – sluch, zrak – a podobne)

Detské kritické choroby 7 000 – 20 000 eur (túto sumu vyplatí poisťovňa, ak dieťa ochorie na kritickú chorobu, najčastejšie ide o onkologické alebo srdcovo-cievne ochorenia)

Chirurgický zákrok 500 – 1 500 eur (túto sumu vyplatí poisťovňa, ak dieťa podstúpi chirurgický zákrok, ide napríklad o chirurgické zákroky po úraze ak dieťa spadne alebo sa poreže ostrým predmetom a má tržnú ranu, môže ísť aj o chirurgický zákrok pri detskej kritickej chorobe, ako je napríklad operácia brušnej dutiny a podobne)

Cena za takto nastavené poistenie pre dieťa sa pohybuje v rozmedzí od 10 do 35 eur mesačne. Rodič si, samozrejme, môže poistenie pre dieťa nastaviť v závislosti od svojich finančných možností. To isté platí pre jeho vlastné životné poistenie, ktoré v dnešnej dobe určite netreba podceňovať.

finančná gramotnosť, dieťa, peniaze Čítajte viac Detský účet učí deti hospodáriť s peniazmi

7 rád pre uzatvorenie životného poistenia pre dieťa

Radí Patrik Szabó, riaditeľ pre životné poistenie vo FinGO.sk:

1. Životné poistenie pre dieťa sa dá bežne v poisťovniach uzavrieť od šiestich týždňov od narodenia.

2. Poistenie pre deti by malo obsahovať úrazové krytie, v rámci ktorého sú dôležité pripoistenia denné odškodné, hospitalizácia, popáleniny a zlomeniny, trvalé následky úrazu a krytie detských kritických chorôb.

3. Pri menších úrazoch, ako je napríklad zlomená ruka, vám poisťovňa vyplatí plnenie v nižšej sume pár stoviek eur. Pri vážnejších úrazoch, ktoré sú spojené aj s trvalými následkami, alebo v prípade detských kritických chorôb vám poisťovňa vyplatí aj tisícky eur v závislosti od nastavenia poistnej sumy.

4. Niektoré produkty detského životného poistenia sú spojené aj so sporením. Odporúčam však rozdeliť poistenie a sporenie do dvoch samostatných finančných produktov a platí to pre deti, aj pre dospelých.

5. Na trhu totiž existujú oveľa efektívnejšie možnosti sporenia pre deti. Zároveň ak sú zmluvy na životné poistenie a investovanie rozdelené, máte väčšiu mieru flexibility v oboch produktoch, lebo nie sú na seba priamo nadviazané.

6. Cena poistenia pre dieťa je individuálna a závisí od zvolených pripoistení, výšky poistných súm a takisto od preferencie poisťovne zo strany rodiča. Rovnaké poistné krytie pre dieťa vás môže stáť v každej poisťovni inú sumu.

7. Ak poistíte dieťa v rovnakej poisťovni, akú máte aj vy ako rodičia, a pridáte ho do vašej poistnej zmluvy, je to finančne výhodnejšie. Čím viac poistených osôb je na zmluve, tým väčšie zľavy za počet osôb dostávate v poisťovni. Zároveň čím je vyššie celkové poistné, tým vzniká aj vyššia zľava z tohto poistného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #poistenie pre deti #deti a škola