Máte dieťa v karanténe alebo zatvorenú školu? Máte nárok na pandemickú óčeerku

Dávku pandemické ošetrovné môžu zo Sociálnej poisťovne naďalej poberať rodičia detí do 11, resp. 18 rokov veku (ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom), ktoré sa učia online z dôvodu uzatvorenia triedy alebo školy.

17.09.2021 10:33
choroba, dieťa, prechladnutie, nádcha, chrípka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nárok na dávku majú aj v prípade, že hygienik nariadil dieťaťu karanténne opatrenie. „Možnosť poberať dávku neovplyvňuje to, či dieťa bolo alebo nebolo zaočkované. V prípade starších detí do 16 roku veku si rodičia nárok môžu uplatniť vtedy, ak je dieťa choré a lekár potvrdí potrebu ich osobného a celodenného ošetrovania. Ak dieťa do školy nechodí z obavy pred koronavírusom, rodičovi nárok na dávku nevznikne,“ informovala hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

manželia, seniori, penzisti, počúvanie, sluch, nedoslýchavý Čítajte aj Dôchodky 2023: Reforma prinesie veľké zmeny

Podmienky nároku na pandemické OČR sa nezmenili

Podmienky nároku na pandemické ošetrovné (OČR) sa od začiatku školského roka nemenili, stále platia pravidlá, ktoré boli zavedené pri vzniku krízovej situácie (12. marca 2020). Podľa Dvorákovej dávka môže pomôcť rodičom, ktorých deti sa učia online z dôvodu uzatvorenia školy či triedy, napríklad ak je v triede pozitívny žiak a o tomto uzavretí rozhodne príslušný orgán (riaditeľ školy, zriaďovateľ, hygienik či minister). „Naďalej platí, že nárok na pandemické OČR má nemocensky poistená osoba, ktorá spĺňa všetky zákonné podmienky nároku a počas krízovej situácie poskytuje osobnú a celodennú starostlivosť dieťaťu do 11 rokov veku (resp. do 18 rokov veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým stavom). Ide o žiakov materskej školy, základnej školy či detských jaslí, ktoré sú uzatvorené na základe rozhodnutia príslušného orgánu a deti tak nemôžu toto zariadenie navštevovať,“ uviedla.

kasa Čítajte aj V detskej nemliečnej kaši našli salmonelu

Ak bolo vyučovanie v škole alebo jej časti prerušené, rodičia-poistenci majú nárok na dávku na obdobie vymedzené rozhodnutím príslušného orgánu. Sociálnej poisťovni k tomu nemusia predkladať žiadne potvrdenie. Informácie o žiakoch, ktorých sa uzavreté zariadenia týkajú, dostáva poisťovňa priamo od okresných úradov. Stačí, aby rodič, ktorý už mal počas krízovej situácie priznaný nárok na ošetrovné, na konci mesiaca zaslal elektronický formulár Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné a vyznačil v ňom dni, počas ktorých sa o dieťa staral.

Nárok na pandemické OČR majú poistenci naďalej aj v prípade, ak hygienik nariadil dieťaťu karanténne opatrenie/izoláciu. Nariadenie karantény/izolácie potvrdzuje dieťaťu pediater na tlačive Žiadosti o ošetrovné a zasiela ho priamo Sociálnej poisťovni. Na konci mesiaca potom rodič zašle vyplnený formulár Čestného vyhlásenia, ak si už nárok na ošetrovné počas krízovej situácie uplatňoval.

doktorka, pacientka, papiere, rozhovor Čítajte aj Zmena zdravotnej poisťovne: Komu sa oplatí?

„Na zaočkovanosť dieťaťa sa neprihliada, pri jeho pozitivite alebo úzkom kontakte oslovte lekára Na nárok na pandemické OČR nemá vplyv to, či je dieťa zaočkované alebo nie. Relevantný je jedine fakt, či zariadenie bolo pre konkrétneho žiaka uzatvorené, prípadne či mu hygienik nariadil karanténne opatrenie/izo­láciu,“ informuje Dvoráková. „Ak malo dieťa pozitívny test na Covid-19 alebo je úzkym kontaktom pozitívneho spolužiaka či učiteľa a je preto v karanténe, treba telefonicky alebo mailom kontaktovať lekára a požiadať ho o vystavenie tlačiva Žiadosti o ošetrovné. Ak škola nie je uzatvorená rozhodnutím príslušného orgánu a napriek tomu z dôvodu obavy rodičov pred koronavírusom alebo z iného dôvodu dieťa do školy nechodí, podmienky nároku na pandemické ošetrovné nie sú splnené a nárok na dávku rodičovi nevznikne,“ dodala.

Postupy žiadosti o dávku ostávajú rovnaké

Nemenili sa ani postupy pri uplatnení nároku na dávku. Karanténu/izoláciu a chorobu dieťaťa musí na origináli Žiadosti o ošetrovné potvrdiť pediater. Ak túto žiadosť zasiela Sociálnej poisťovni ošetrujúci lekár a rodič ešte počas krízovej situácie (od 12. 3. 2020) nikdy nečerpal pandemickú OČR, musí o dávku Sociálnu poisťovňu požiadať. Nemusí navštíviť pobočku a môže tak urobiť z domu – je potrebné vyplniť elektronický formulár Žiadosti o pandemické ošetrovné a zaslať ho elektronicky (žiadosť o dávku posiela len raz za celé obdobie koronakrízy). Následne na konci mesiaca poistenec tak ako doteraz zasiela elektronický formulár Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné, v ktorom vyznačí dni, počas ktorých sa o dieťa staral alebo ho ošetroval. Formuláre sú zverejnené na webovej stránky Sociálnej poisťovne tu:

ŽIADOSŤ O PANDEMICKÉ OŠETROVNÉ – OČR (na začiatku OČR)

• ČESTNÉ VYHLÁSENIE K ŽIADOSTI O OŠETROVNÉ (za každý mesiac OČR)

Sociálna poisťovňa v auguste 2021 vyplatila viac ako 10 tisíc dávok pandemické ošetrovné. Vlani v auguste to bolo 2,5–krát viac, keď poistencom zaslala viac ako 26 tisíc dávok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dieťa #ošetrovné #choré dieťa #óčeerka