Stretu so zvieraťom sa nesnažte za každú cenu vyhýbať

Na cestách sa zvyšuje riziko stretu auta so zverou, škody bývajú vysoké.

04.10.2021 09:15
vodič, šofér, auto, volant, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Jesenné obdobie so sebou prináša komplikácie na cestách, na ktoré upozorňuje každoročne polícia. Dni sú kratšie, cesty sú šmykľavé a časté sú ranné hmly, ktoré znižujú viditeľnosť a zvyšujú riziko rôznych kolízií, medzi ktoré patrí aj zrážka so zverou.

Zvýšené riziko stretu s lesnou zverou býva práve v období ich ruje, ktoré podľa poľovníkov trvá od polovice septembra do polovice októbra. Lesná zver sa vo zvýšenej miere vyskytuje pri hlavných cestách, má najväčšiu aktivitu ráno i večer a je menej ostražitá.

Podľa štatistík UNIQA tvoria škody následkom stretu so zvieraťom asi 10% z celkových škôd na motorových vozidlách a najčastejšie sa stávajú skoro ráno alebo za tmy, kedy je na cestách horšia viditeľnosť.

Zďaleka už neplatí, že tieto škody sa stávajú hlavne v zalesnených a málo obývaných, nefrekventovaných úsekoch. Zveri pribudlo, musí zháňať potravu a v niektorých oblastiach je rušená turistami aj psičkármi, ktorí venčia svojich miláčikov „na voľno“. Zvieratá tak často zamieria aj do obytných sídiel a tak sa strety so zverou dejú v poslednej dobe často aj vo vnútri obci. UNIQA eviduje takúto nehodu s diviakom v obci, kde sa škoda vyšplhala takmer až na 10 000 eur.

Kolízie so zverou majú teda často za následok vysoké škody a nezriedka aj zranenia posádky vozidla. Vodiči sa najčastejšie dostanú na cestách do stretu s jeleňmi, srnami, diviakmi či líškami. Výnimkou však nie sú ani medvede. „V poisťovni sme mali prípad, keď na ceste 1.triedy v regióne stredného Slovenska skočil medveď do cesty kamiónu, oprava vozidla v autorizovanom servise sa vyšplhala na 9000 eur. Mali sme tiež niekoľko udalostí, kedy došlo k stretu auta s ovcou, škody na vozidlách sa pohybovali okolo 2000 eur,“ hovorí manažér likvidácie škôd na motorových vozidlách UNIQA Jiří Moravec.

Auto v jazere

Ďalší prípad sa týkal vodiča, ktorý sa snažil vyhnúť srnke, ktorá mu náhle skočila do vozovky. „Vodič v snahe vyhnúť sa zvieraťu prudko strhol volant, prestal ovládať vozidlo a vošiel s ním do jazera. Škoda na vozidle bola totálna, presiahla 12 000 EUR. Vodič našťastie neutrpel vážne zranenia,“ popisuje prípad Moravec a dodáva: „V snahe vyhnúť sa zrážke so zvieraťom tiež veľmi často evidujeme nárazy do stromu alebo prevrátenia vozidla cez priekopu do poľa, takéto nehody pritom priamo ohrozujú život a zdravie posádky auta. Pričom stret so zvieraťom, ak už k nemu nevyhnutne musí prísť, vedie obvykle ku škode na vozidle a výrazne menej často ohrozuje zdravie vodiča a posádky vozidla,“ upozorňuje Moravec.

Aj na základe takýchto prípadov odborníci radia – ak už má k zrážke so zverou prísť, neoplatí sa s vozidlom manévrovať a vyhýbať sa zvieraťu vo vysokých rýchlostiach. Riskujete šmyk a tvrdý náraz do stromu alebo iného vozidla v protismere, čo môže mať často horšie následky. V prípade, že ku kolízii dôjde, okamžite kontaktujte asistenčnú službu poisťovne, ktorá pomôže napr. s odtiahnutím vozidla, ak je nepojazdné. Určite nezabudnite privolať políciu, policajný zápis o nehode bude potrebovať poisťovňa pri riešení poistnej udalosti. Škody na vozidle následkom stretu so zverou Vám poisťovňa uhradí z havarijného poistenia. V prípade, že následkom nehody príde k poškodeniu iného vozidla, dopravného značenia alebo došlo k zraneniu osôb vo vozidle, tieto škody sa hradia z Povinného zmluvného poistenia vodiča vozidla, ktoré nehodu spôsobilo.

Polícia tiež upozorňuje, aby vodiči po zrážke so zvieraťom nijako nemanipulovali. Právo nakladať s uhynutou zverou má totiž len užívateľ poľovného revíru, ktorého po nehode privolá polícia. Ak by ste si uhynutú zver odviezli domov, hrozí Vám obvinenie z pytliactva.

Ako predísť kolízii a eliminovať škody

Aj keď univerzálny návod ako predísť kolízii so zvieraťom neexistuje, odborníci ponúkajú niekoľko rád, ktoré môžu v takýchto prípadoch pomôcť:

Na miestach, ktoré sú označené dopravnou značkou „Pozor zver“, jazdite opatrne a znížte rýchlosť V prípade, že na ceste stojí zviera, snažte sa brzdiť a pevne držte volant.

Na zviera stojace na ceste nikdy neblikajte a vypnite diaľkové svetlá, tie ho totiž môžu oslepiť a zviera zostane nehybne stáť na ceste.

Zver sa radšej snažte zahnať trúbením, na ktoré väčšina zvierat reaguje.

Treba počítať s tým, že ak cez cestu prebehla srna, jeleň či diviak, ktoré žijú v stádach, treba predvídať, že za ním možno vybehnú ďalšie a tomu prispôsobiť jazdu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #autonehoda #zver