Len 37 % Slovákov zaplatilo v prvom polroku svoje faktúry včas

V prvom polroku tohto roka zaplatilo včas svoje faktúry len 37 % slovenských podnikateľov.

06.10.2021 09:08
mobil, QR kód, komunikácia, faktúra Foto:
debata

Disciplína Čechov je trochu lepšia. Tí platili načas takmer v 52 % prípadov. Za dátami nie je ani pandémia koronavírusu, keďže tento trend je viacmenej stály od roku 2019, a to v oboch krajinách.

Odborníčka radí, aby podnikatelia uhrádzali faktúry najneskôr deň či dva pred termínom splatnosti. Takto budú peniaze na účtoch obchodných partnerov včas.

Do siedmych dní po dátume splatnosti uhradilo faktúry takmer 12 % podnikateľov. Do 30 po splatnosti pohľadávky 9 % Slovákov. „Ak odberatelia nezaplatia do mesiaca od dátumu splatnosti, šanca dodávateľov získať peniaze štandardnou cestou sa podľa našich štatistík veľmi znižuje. Iba 4 % faktúr zaplatili odberatelia po tridsiatom dni od splatnosti,“ hovorí Daniel Šturm, marketingový riaditeľ spoločnosti Solitea.

živnostník, SZČO, práca, drevo, dielňa Čítajte aj V októbri dostane takmer 73 tisíc živnostníkov oznámenie o výške odvodov

V Čechách bola v tomto období platobná disciplína podnikateľov o čosi lepšia. Včas faktúry zaplatilo takmer 52 % českých podnikateľov. V ďalších ukazovateľoch je situácia medzi oboma krajinami takmer zhodná. Do 7 dní po splatnosti uhradilo svoje záväzky 12 % Čechov, do 30 dní po splatnosti to bolo 10 % a po tomto období faktúry uhradili 4 % Čechov.

Načas zaplatí svoje faktúry priemerne 38 % Slovákov a 50 % Čechov. „Naše systémy tiež ukazujú, že za toto obdobie nebolo nikdy uhradených 34 % faktúr vystavených slovenskými podnikateľmi. Domnievame sa však, že reálny počet týchto neuhradených faktúr je výrazne nižší. Odhadujeme, že približne tretina až polovica faktúr, ktoré evidujeme ako nezaplatené, je v skutočnosti uhradená. Slovenskí podnikatelia totiž vo fakturačnom systéme nezaznamenajú, že im peniaze prišli, a preto tieto faktúry naďalej evidujeme ako nepreplatené,“ vysvetľuje Šturm.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #peniaze #euro #podnikatelia #štatistiky #živnostníci #faktúry