Právnička radí: Platíte cez internet? Ako neprísť o peniaze

Útoky podvodníkov sú stále sofistikovanejšie a čoraz častejšie. O to viac treba byť ostražitý pretože to je jediná možnosť, ako sa nestať obeťou finančného podvodu. JUDr. Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov, radí ako týmto podvodom predchádzať a čo robiť, ak ste sa stali obeťou podvodu.

25.10.2021 08:00
online nákup, online nakupovanie, nákup cez... Foto:
V rámci prevencie sa neprihlasujte do elektronického bankovníctva prostredníctvom odkazu cez e-mail alebo prostredníctvom iných webových stránok (iba cez oficiálnu stránku banky) a chráňte svoje údaje.
debata (9)

Aké podvody na vás striehnu?

V súčasnosti sa môžete stretnúť s rôznymi podvodnými útokmi. Podvodníci vždy skúšajú nové spôsoby. Ide predovšetkým o podvodné aktivity realizované prostredníctvom e-mailu alebo telefonicky. Tieto nesmerujú voči poskytovateľom platobných služieb, teda bankám, ale sú zamerané priamo na používateľov platobných služieb, teda spotrebiteľov.

Cieľ je však pri oboch formách podvodov takmer identický. Útočníci sa snažia pod konštruovanou zámienkou naliehať na obeť, aby táto nejako konala, pričom cieľom je vylákať od nej údaje o platobnom prostriedku (platobnej karte) a/alebo prístupové heslá do elektronického bankovníctva (internetového bankovníctva).

Video
Ako sa chrániť pred kybernetickými rizikami - o možnostiach a cenách s analytikom OVB Allfinanz Slovensko Mariánom Búlikom - odvysielané 17. júna 2020.

Kedy treba zvýšiť pozornosť?

Najčastejšie sa objavujú podvodné útoky realizované prostredníctvom e-mailovej správy tzv. phishing. Podvodná e-mailová správa sa môže na prvý pohľad javiť, že vám ju zasiela banka, doručovateľská alebo poštová služba.

Rozpoznať podvodnú e-mailovú správu môžete pomerne jednoducho. Zamerajte sa na kontrolu adresy odosielateľa. Tá zvyčajne obsahuje nezvyčajné meno a priezvisko alebo skomoleninu názvu spoločnosti, za ktorú sa útočníci skrývajú. V názve odosielateľa môžete tiež badať vynechané či zamenené písmenko alebo zmenenú príponu, napríklad namiesto .sk je uvedené .com.

počítač, práca s počítačom Čítajte viac Ponúkajú vrátenie 137 eur, ale je to podvod. Daniari upozorňujú na šírenie pochybných emailov

Podvodná e-mailová správa je tiež typická svojou urgentnosťou, vyzýva vás, aby ste do určeného času nejakým spôsobom konali, napríklad klikli na odkaz v nej uvedený. Zvyčajne je zasielaná v nezvyčajnú hodinu, napríklad skoro ráno. Zvyčajne obsahuje štylistické či gramatické chyby, neštandardné slovné zvraty, pričom môže budiť dojem strojového prekladu textu do slovenského jazyka a miestami tiež absentujú interpunkčné znamienka či diakritika. Boli však už zaznamenané aj podvodné e-mailové správy, ktoré boli napísané gramaticky správne.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #financie #právnička #platby cez internet #platba online