Chyť sa svojej šance. Nový projekt podporuje vznik pracovných miest a rozbeh podnikania

Projekt spustili 1. októbra a realizuje ho 46 úradov práce, na ktoré môžu žiadatelia predkladať svoje žiadosti o poskytnutie finančného príspevku.

27.10.2021 10:00
práca, zamestnanec, ŤZP, invalid, barle Foto:
Zamestnávatelia môžu získať počas štyroch mesiacov príspevok spolu až 3 700 eur na nového zamestnanca.
debata

Má tri opatrenia a je zameraný na zvýšenie zamestnanosti mladých uchádzačov o zamestnanie do 30 rokov a znevýhodnených, ide napríklad o dlhodobo nezamestnaných, teda tých, ktorí sú viac ako 12 mesiacov v evidencii uchádzačov o zamestnanie, osoby so zdravotným postihnutím či staršie ako 50 rokov.

Podpora pre začínajúce SZČO

Prvé opatrenie projektu je zamerané na tých, ktorí chcú rozbehnúť vlastné podnikanie. Získať môžu jednorazový finančný príspevok vo výške 5 600 eur. Podmienkou je, aby SZČO bola znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie a zároveň vedená v evidencii nezamestnaných najmenej mesiac. V prípade, ak ide o znevýhodneného uchádzača o zamestnanie s vysokoškolským vzdelaním, musí byť vedený v evidencii najmenej tri mesiace.

Spoločnou podmienkou tohto opatrenia je začatie vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti a jej nepretržité prevádzkovanie najmenej dva roky. V prípade, ak by podnikanie ukončil pred uplynutím dvoch rokov, bude povinný vrátiť úradu pomernú časť poskytnutého príspevku.

hendikep, muž, práca, ŤZP, protéza, , sklad Čítajte viac Zdravotne postihnutí ľudia: Hľadáte prácu? Kto pomôže

Príspevok aj na mentora

Druhé opatrenie projektu podporuje zaúčanie nového zamestnanca, z radov mladých nezamestnaných do 30 rokov, ako aj znevýhodnených uchádzačov o prácu, pod vedením iného zamestnanca tzv. mentora. V prípade obidvoch kategórií je podmienka byť v evidencii uchádzačov o zamestnanie minimálne mesiac, ak má uchádzač vysokoškolské vzdelanie, najmenej tri mesiace.

Zamestnávatelia môžu získať počas štyroch mesiacov príspevok spolu až 3 700 eur na nového zamestnanca, pričom pôjde o dve zložky. Prvou bude úhrada časti celkovej ceny práce zamestnanca, ktorý bol prijatý na plný pracovný úväzok na dobu neurčitú, maximálne vo výške 715 eur mesačne, a to na štyri mesiace. Druhú časť bude počas rovnakého obdobia tvoriť príspevok na plat mentora vo výške maximálne 210 eur mesačne na jedného zamestnanca.

Po mentorovanom zaučení, teda osvojovaní si teoretických a praktických skúseností pod vedením iného zamestnanca, musí nasledovať dvojmesačná prax. Zamestnávateľ môže získať finančný príspevok maximálne na štyri nové pracovné miesta.

invalid,pracujúci, postihnutý, vozíčkár Čítajte viac Príspevky na podporu zamestnávania či podnikania - rok 2021

Podpora zamestnávania znevýhodnených uchádzačov

Tretie opatrenie je zamerané na znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. Aj v tomto prípade musia byť v evidencii minimálne jeden mesiac, v prípade vysokoškolského vzdelania uchádzača najmenej tri mesiace. Zamestnávateľ môže získať príspevok na úhradu časti celkovej ceny práce zamestnanca, najviac vo výške 550 eur mesačne.

Podmienkou je obsadenie vytvoreného pracovného miesta takýmto uchádzačom o zamestnanie, a to najmenej v rozsahu polovice ustanoveného týždenného pracovného času a na dobu neurčitú. Finančný príspevok bude poskytovaný najviac počas šiestich mesiacov, teda maximálne vo výške 3 300 eur na jedného uchádzača o zamestnanie. Zamestnávateľ musí dané pracovné miesto udržať najmenej ďalšie tri mesiace bez príspevku.

Finančný príspevok môže získať maximálne na štyri nové pracovné miesta. „Snažíme sa pomoc cieliť tak, aby nebola len pre vybraných veľkých zamestnávateľov. Práve preto je počet pracovných miest limitovaný, aby mohlo získať podporu na nové zamestnávanie viac podnikateľov,“ uviedol generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.

zťp, ťzp, invalidný vozík, ľudia, pomoc Čítajte viac Je pomoc štátu zdravotne znevýhodneným dostatočná? Prichádza nová podpora

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #projekt #podpora zamestnávania #zamestnávanie