Sporenie a investovanie: Ako začať a neprerobiť

Chcete zhodnotiť svoje peniaze? Aký spôsob je výhodný? Poznáte rozdiel medzi sporením a investovaním? Na čo slúži sporenie a na čo investovanie?

15.11.2021 08:00
muž, kreslo, notebook, úsmev Foto:
Vo všeobecnosti možno druhy investícií rozdeliť podľa investičných cieľov na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé.
debata

Ľudia sú z finančného hľadiska v rôznych životných situáciách. Niektorí majú väčšiu hotovosť, iní si môžu odkladať z výplaty menšiu čiastku. "Dôležité je, aby peniaze neležali pod vankúšom alebo na bežnom účte, kde sa neúročia a strácajú na hodnote,“ hovorí František Burda, investičný analytik FinGO.sk. Sporenie si môžeme podľa Burdu zjednodušene predstaviť tak, že zveríme svoje peniaze niekomu a ten nám sľúbi, že nám náš vklad zhodnotí o vopred dohodnutý úrok.

Väčšinou takto zveríme svoje peniaze bankám. Banky tieto peniaze využívajú na úverovanie obyvateľov, podnikov, prípadne iné aktivity. Pri tomto type sporenia však môžeme očakávať len veľmi nízky úrok. V tejto dobe vo väčšine prípadov nulový.

"Investovanie je o niečom inom. Nemáme pri ňom garantovaný konkrétny úrok, môžeme vychádzať len z minulých rastov a výnosov. Svoje investované peniaze zamieňame za kusy, prípadne podiely vo fondoch, akciových spoločnostiach,“ vysvetľuje odborník. Cena tých spoločností môže podľa neho kolísať, čiže môže ísť hore aj dole. To znamená, že pokiaľ sa spoločnostiam darí, potom cena akcií rastie a naša investícia sa zhodnocuje, a naopak, ak sa spoločnosti isté obdobie nedarí, vtedy klesajú aj naše akcie. Zarobiť môžeme na raste akcií daných spoločností alebo aj na podieloch na zisku, čiže dividendách. A tieto dividendy zvyšujú naše zisky z investície.

Video
Ide o peniaze - o peniazoch a investíciách bývalého tenistu Dominika Hrbatého. Odvysielané 3. 11. 2021.

Mnohí ľudia by svoje peniaze radi zhodnotili, ale často sa boja alebo nevedia ako začať. Pýtajú sa: Ak chcem začať investovať, čo mám urobiť ako prvé? S kým sa poradiť, koho osloviť? "Najprv si treba povedať, čo od investície očakávam a na čo budú použité investované peniaze. Potom by som sa mal poradiť s poradcom, čo mi odporúča, pretože časový horizont pri investícii je veľmi dôležitý. Čím je dlhší, tým moje investície môžu byť rizikovejšie a s vyšším rizikom prichádza aj vyšší zisk. Odporúčam si potom investíciu pomenovať podľa toho, na aký účel bude. Takto je väčšia šanca, že dané peniaze nevyberiete predčasne,“ radí František Burda.

Pavol Kožík, Proxenta Čítajte viac Investovať sa dá aj do nehnuteľností. Zisk može byť až 40 percent za 5 rokov

Vo všeobecnosti možno druhy investícií rozdeliť podľa investičných cieľov na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé a treba sa rozhodovať na základe jednoduchej rovnice – čím vyššie riziko a čím dlhší časový horizont, tým vyšší výnos.

podlaha, otec, syn, Čítajte viac Ako si nasporiť na lepší dôchodok

Krátkodobé ciele s horizontom cca od 2 až 5 rokov vyžadujú konzervatívne produkty, napríklad dlhopisové portfóliá. Prinesú síce klientom nižšie výnosy, avšak máte istotu, že práve v čase, keď budete peniaze potrebovať, nestratia na hodnote vinou nepriaznivej situácie na trhoch. Na strednodobé ciele s horizontom 5 – 10 rokov je dobré zvoliť rizikovejšie portfólio, napríklad zmiešané alebo realitné fondy. Môžete tak dosiahnuť vyššie výnosy ako pri čisto konzervatívnych fondoch, pričom vám nehrozí veľké riziko, že prídete o časť vkladov.

"Dlhodobé ciele s horizontom viac ako 10 rokov sú ideálne na rizikové portfólio – ako sú akciové alebo indexové fondy. 10 a viac rokov je dostatočne dlhé obdobie na to, aby sa aj prípadné výkyvy na trhu ustálili a aby investori nasporené prostriedky vybrali so ziskom,“ uzatvára Burda.

1000 eur
Ak necháte na bežnom účte ležať 1 000 eur, pri inflácii 4,6 % budú mať o rok hodnotu len 954 eur

2000 eur
ak chcete nasporiť 2000 eur, potrebujete odkladať po dobu 5 rokov aspoň 35 eur mesačne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #sporenie #investovanie #František Burda