Pokračovanie článku: Sporenie a investovanie: Rady, príklady, otázky a odpovede

Otázky a odpovede o investovaní

Od akej sumy je možné investovať tak, aby sa to investorovi oplatilo?

Investovať sa dá aj od 10 eur mesačne. No sami zistíte, že pri tejto sume nemôžete očakávať veľkú nasporenú čiastku. Pokiaľ viete, na čo si chcete nasporiť, čiže aký je váš cieľ, potom poznáte aj jeho cenu a pravdepodobne vám nebude stačiť odkladať si 10 eur mesačne. Napríklad pokiaľ vieme, že nový kotol stojí približne 2000 eur a počítame s priemerným 5 % ročným zhodnotením investície, potom potrebujeme odkladať po dobu piatich rokov aspoň 35 eur mesačne. Klienti by si mali odkladať aspoň 10 % zo svojho príjmu, preto veľkosť príjmu nie je relatívne dôležitá.

Je lepšie investovať pravidelne každý mesiac napríklad 100 eur, alebo radšej vložiť jednorazovo vyššiu sumu niekoľko tisíc eur?

Ak sa rozhodneme investovať jednorazovo, odporúča sa aj túto sumu rozdeliť na niekoľko častí. Nikdy neviete, čo sa môže na akciových trhoch zomlieť, a preto je dobré mať pripravené peniaze na ďalší nákup. Takto môžete nakúpiť viac podielov alebo kusov za tie isté peniaze. Po každej búrke vyjde slnko, na akciových trhoch to platí tiež. Po každom poklese príde rast a vy sa môžete tešiť zo zhodnotených peňazí. Pokiaľ si klient odkladá peniaze pravidelne mesačne, môže lepšie priemerovať nákupnú cenu. Keďže cena finančných nástrojov kolíše, každý mesiac môže za tie isté vložené peniaze nakúpiť viac, prípadne menej. Z dlhodobého hľadiska mu jeho nákupy môžu priniesť veľký úspech v podobe vyššieho zisku.

mama, dieťa, šetrenie, finančná gramotnosť, prasiatko, sporenie Čítajte viac Viete, ako výhodne sporiť deťom?

Aké sú najvýhodnejšie možnosti investovania, ak chce niekto sporiť dlhodobo (10–20 rokov) a chce, aby jeho peniaze zarobili čo najviac? Ako ich rozdeliť do rôznych investičných nástrojov?

Je dobré sa poobzerať po akciových fondoch, prípadne indexových fondoch, ktoré sú viac rizikové, čiže majú nakúpené akcie spoločností. Ako poistenie portfólia môžeme mať v portfóliu aj drahé kovy ako napríklad investičné zlato, na ktoré si viete tiež pravidelne sporiť. Pokiaľ sa nevyrieši situácia s pandémiou, odborníci odporúčajú mať celosvetové zastúpenie akcií a až potom sa sústrediť na jednotlivé krajiny alebo sektory.

Zdroj: František Burda, investičný analytik FinGO.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #sporenie #investovanie #otázky a odpovede #František Burda