Pokračovanie článku: Právnička radí: Ako rozoznať podvodné pôžičky

Na čo si dať pozor

Pri podvodných pôžičkách ide o sofistikovane premyslenú podvodnú pascu. Kde navyše ten, kto má záujem pôžičku získať, vynakladá nemalé finančné prostriedky na to, aby ju dostal. Preto na obdobné ponuky nereagujte, a ak ste už komunikáciu začali, ukončite ju a žiadne platby nehraďte.

Rovnako neposkytujte neznámym osobám vaše osobné či iné citlivé údaje Vaša obozretnosť by s určitosťou mala byť na mieste, ak vám poskytovateľ pôžičky zašle odkaz a vyzýva vás na to, aby ste naň klikli a postupovali v súlade s inštrukciami v ňom uvedenými, obvykle pod zámienkou akéhosi overenia účtu či prísľubu pripísania sumy na platobnú kartu. Nikdy na takýto odkaz neklikajte. Ide totiž o phishingový podvod v snahe získať od vás prístupy do elektronického bankovníctva alebo údaje o platobnej karte, a to všetko s cieľom obohatiť sa na váš účet. Keby ste na taký odkaz klikli, porušili by ste tým nielen bezpečnostné predpisy používania elektronického bankovníctva a platobného prostriedku, ale by ste aj niesli zodpovednosť za vzniknutú škodu v plnom rozsahu.

Dôveryhodnosť webovej stránky, ktorá od vás žiada vaše citlivé údaje, si môžete overiť napríklad prostredníctvom webovej stránky s názvom Online Threat Alerts https://www.onlinethreatalerts.com/, ktorá sa venuje odhaľovaniu podvodných stránok. Vedzte, že podvodníci často menia svoje profily a dopátrať sa ich je ťažké. To v konečnom dôsledku môže znamenať, že náhradu vzniknutej škody by nebolo voči komu vymáhať. Vždy si preto overujte informácie o subjekte poskytujúcom pôžičky vrátane jeho oprávnenia ešte pred vstupom do zmluvného vzťahu.

manželia, úsmev, radosť, peniaze, bankovky, peňaženky, konzum, platenie Čítajte viac Sporenie a investovanie: Rady, príklady, otázky a odpovede

Stali ste sa obeťou

Ak ste sa už stali obeťou tejto formy podvodu, treba sa obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní s uplatnením trestného oznámenia. To je potrebné doplniť o dôkazy, ktoré máte vo veci k dispozícii, a to vrátane komunikácie medzi vami a poskytovateľom pôžičky, dokladov o platbe či zmluvnej dokumentácie.

Postup je rovnaký aj v prípade, ak by ste sa stali obeťou phishingového útoku s tým, že je potrebné bezodkladne o tom upovedomiť vašu banku a požiadať o zablokovanie platobnej karty. Phishingovým útokom nie je možné zo strany banky zabrániť. Ide o útoky, ktoré sú realizované podvodníkmi voči klientom bánk, nie voči banke samotnej, a sú čoraz sofistikovanejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôžička #financie #podvodné pôžičky