Dávky pre penzistov, rodiny s deťmi aj zamestnancov budú vyššie

Príchod nového roka prinesie viacero noviel zákonov, s ktorými prichádza aj množstvo zmien v dávkach pre seniorov, rodiny s deťmi aj zamestnancov. Vyššie dôchodky, viac peňazí pre rodiny s deťmi, rast minimálnej mzdy, ale aj vyššie úrazové dávky.

18.11.2021 06:00
rodina, generácie, úsmev Foto:
Maximálna materská dávka presiahne 1 700 eur.
debata (53)

Vek odchodu do penzie už pevne určuje tabuľka. Zmena ale nastane v tom, že vek sa môže stať dôvodom na výpoveď. Ale iba v prípade, že penzista splní všetky podmienky na priznanie starobného dôchodku.

Od januára opäť vzrastú penzie o pravidelnú valorizáciu. Novinkou ale je, že valorizácia bude prvý raz iba podľa tzv. dôchodcovskej inflácie. "Index spotrebiteľských cien sa za domácnosti dôchodcov medziročne zvýšil o 1,3 %. Od januára budúceho roku sa tak budú dôchodkové dávky zvyšovať o 1,3 %,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. Stále platí, že dôchodcovia o zvýšenie dôchodku nemusia žiadať, Sociálna poisťovna o valorizácii rozhoduje automaticky a dôchodcovia dostanú dôchodok zvýšený tak ako vždy v januárových výplatných termínoch spolu s rozhodnutím.

Vyššie budú aj úrazové dávky o 1,6 %. O rovnaké percento vzrastú aj ďalšie úrazové dávky – jednorazové odškodnenie, náhrada nákladov spojených s liečením a náhrada nákladov spojených s pohrebom. "Tieto dávky sú zo zákona obmedzené maximálnou sumou, ktorá sa tiež každý rok valorizuje. Maximálna výška jednorazového odškodnenia manžela alebo manželky tak v roku 2022 bude 59 651,70 eura a rovnako maximálna výška úhrnu súm jednorazového odškodnenia nezaopatrených detí sa v roku 2022 zvyšuje na 59 651,70 eura,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne. Maximálna výška náhrady nákladov spojených s liečením bude 29 826,30 eura a maximálna suma náhrady nákladov spojených s pohrebom 2 983,50 eura. Na hodnotu 2 983,50 eura vzrastie aj maximálna výška úhrnu náhrad výdavkov spojených s pohrebom pre všetky fyzické osoby a nezaopatrené deti.

manželia, seniori, papiere, čítanie, úsmev Čítajte viac Krajniakovo ministerstvo pripravilo veľké zmeny. Čo bude inak v penziách či v dávkach pre rodiny?

Maximálna materská dávka presiahne 1 700 eur. Maximálna suma materskej dávky v mesiaci, ktorý má 30 dní, by mala byť 1 676,30 eura, v mesiaci, ktorý má 31 dní, to bude suma 1 732,10 eura.

Od januára budú zamestnanci s najnižšími mzdami poberať 646 eur, čo predstavuje v čistom 525,55 eura.

Rezort práce chystá aj ďalšie novinky. Mnohé z nich začnú platiť od apríla. Jednou z nich je napríklad dlhšia ochranná lehota pre tehotné ženy. "Kým doteraz bola platná podmienka, že musela otehotnieť ešte počas pracovného pomeru, teraz môže otehotnieť do 6 mesiacov od jeho ukončenia. Zaužívané osemmesačné obdobie, keď má žena istotu, že nestratí nárok na sociálne dávky, sa tak predlžuje o 6 mesiacov,“ uviedla Michaela Slivková Kirňaková z ministerstva práce. Cieľom úpravy je garantovať istotu materskej alebo tehotenského príspevku pre ženu, ktorá otehotnela v období 180 dní od ukončenia nemocenského poistenia.

Tiež od apríla začne platiť elektronické potvrdzovanie PN. "Prichádza dlho očakávaná zmena pri potvrdzovaní dočasnej práceneschopnosti. Lekár bude môcť potvrdiť PN elektronickou formou, ktorá významne zníži administratívne zaťaženie poistencov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, zamestnávateľov ako aj Sociálnej poisťovne,“ uvádza ministerstvo. Táto možnosť nahradí v súčasnosti používané 5-dielne tlačivo.

Pracujúci penzisti sa zasa budú môcť tešiť zo súbežného vyplácania dôchodku a PN. Teraz dôchodca nemôže požiadať o vyplácanie dôchodkových dávok, ak bol v zamestnaní vedený ako dočasne práceneschopný, avšak opačný súbeh dávok bol možný. Po novom bude upravená možnosť požiadať si o dôchodkovú dávku aj v prípade, ak poistenec poberá náhradu príjmu počas dočasnej práceneschopnosti.

tehotenstvo, tehotná žena, bruško, pohoda, pohodlie Čítajte viac Budúce mamičky, nezabúdajte na dávku tehotenské. Môžete o ňu požiadať až tri roky spätne

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky od štátu