Dávky 2022: Čo bude s dôchodkami?

Dôchodkový vek bude naďalej určovať tabuľka. Valorizovať sa penzie budú len podľa inflácie. Povinné príspevky do II. piliera stúpnu na 5,5%. Čo sa ešte zmení?

19.11.2021 06:00
žena, kučeravé vlasy, úsmev, dôchodkyňa Foto:
Po novom dostane každý penzista prostredníctvom valorizácie pridané 1,3 percenta.
debata (38)

Vek odchodu do penzie podľa tabuľky

Vek odchodu do penzie pevne určuje tabuľka. Znížený dôchodkový vek poistencov, ktorí odpracovali potrebný počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie a I. a/alebo II. kategórie funkcií, zostáva zachovaný aj podľa novej právnej úpravy. Podmienka minimálne 15 odpracovaných rokov zostáva zachovaná tiež.

Vek 65 rokov ako možný dôvod na výpoveď

Novela Zákonníka práce prinesie od januára výraznú zmenu, ktorou je možnosť zamestnávateľa ukončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý dosiahne vek 65 rokov a zároveň mu vznikol aj nárok na starobný dôchodok. V paragrafe 63 ods. 1 Zákonníka práce pribudol odsek, ktorý hovorí o tom, že zamestnávateľ môže dať výpoveď zamestnancovi, ktorý dovŕšil 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok.

Ak ale dosiahne vek 65 rokov, ale nemá nárok na starobný dôchodok, v takom prípade mu výpoveď dať pre vek nemôže. Musia byť totiž splnené obe podmienky, a to súčasne. Ak jedna z nich nie je splnená, zamestnávateľ nemôže tento paragraf použiť.

dedko, senior, penzista, obil, prekvapenie, údiv, pracujúci penzisti Čítajte viac Čo okrem dôchodku dostávajú penzisti od štátu

Ak ale zamestnanec dostane výpoveď z dôvodu veku a nároku na starobnú penziu, začne mu platiť minimálne mesačná výpovedná lehota. Ak človek odpracuje pre zamestnávateľa viac ako jeden rok, výpovedná lehota je dva mesiace. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ ukončil pracovný pomer z dôvodu dosiahnutia 65 rokov veku za splnenia podmienky vzniku nároku na starobný dôchodok, patrí odstupné v závislosti od počtu odpracovaných rokov u zamestnávateľa ku dňu ukončenia pracovného pomeru.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkové dávky #dávky od štátu #zmeny v roku 2022