Dávky 2022: Čo sa zmení pre zamestnancov a SZČO

Zmeny nastanú v minimálnej mzde, podpore v nezamestnanosti, úrazových dávkach, gastrolístkoch a príspevkoch na stravu, a samozrejme aj vo vymeriavacích základoch.

24.11.2021 08:00
kalkulačka, prasiatko, šetrenie, sporenie,... Foto:
Živnostníci, ale aj ostatné samostatne zárobkovo činné (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby (DPO), budú od januára platiť vyššie odvody na sociálne poistenie.
debata

Minimálna mzda? Vyššia o 23 eur

Mesačná minimálna mzda platná v roku 2022 pre prvý stupeň náročnosti práce bude vo výške 646 eur, čo je nárast o 23 eur oproti roku 2021, keď je minimálna mesačná mzda v sume 623 eur. Čistá mzda zamestnanca, ktorý bude zarábať minimálnu mzdu, tak bude 525,65 eura.

Mesačná minimálna mzda pre ďalšie stupne náročnosti práce
Stupeň náročnosti práce Koeficient minimálnej mzdy Minimálna mzda
1 1,0 646 eur
2 1,2 762 eur
3 1,4 878 eur
4 1,6 994 eur
5 1,8 1 110 eur
6 2,0 1 226 eur

Koľko môže zarobiť uchádzač o zamestnanie?

Počas evidencie môže uchádzač o zamestnanie byť v pracovnoprávnom vzťahu na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, ak trvanie tohto pracovnoprávneho vzťahu nepresiahne v úhrne 40 dní v roku u zamestnávateľa, u ktorého bezprostredne pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nebol v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu, ktorý ho v predchádzajúcich šiestich mesiacoch pred uzatvorením tohto pracovnoprávneho vzťahu neodmietol prijať do zamestnania sprostredkovaného úradom.

Výška odmeny za vykonávanú činnosť nesmie presiahnuť v úhrne sumu životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu podľa osobitného predpisu platnú k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška odmeny (do 30. júna budúceho roka 218,06 eura).

žena, predajca, kariéra, práca Čítajte viac Ženy stále zarábajú v priemere až o štvrtinu menej ako muži

Uchádzač o zamestnanie je povinný predložiť úradu kópiu dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru najneskôr deň pred začatím plynutia doby, na ktorú sa táto dohoda uzatvorila.

Navyše je povinný do ôsmich kalendárnych dní preukázať úradu práce rozhodné skutočnosti pre vedenie v evidencii uchádzačov o zamestnanie, teda skutočnosti o výške odmeny za uplynulý mesiac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #gastrolístky #úrazové dávky #dávky od štátu #zmeny v roku 2022