Pracujete popri penzii? Dôchodok vám porastie o valorizáciu aj prácu

Päťstoštyri eur. Taký je priemerný starobný dôchodok na Slovensku. Relatívne nízke sumy penzií sú jedným z dôvodov, prečo ľudia aj po dosiahnutí penzijného veku pracujú a zvyšujú si tak dôchodok.

13.12.2021 06:00
doktorka, pacientka, rozhovor, pracujúci penzisti Foto:
Zvyšuje sa penzia aj dôchodcovi, ktorý pracuje na dohodu?
debata (2)

„Človek, ktorý bol dôchodkovo poistený po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok a tento aj poberal, má možnosť požiadať o jeho zvýšenie až po zániku dôchodkového poistenia, teda po ukončení práce,“ vysvetlila hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. Napríklad ak penzista pracoval od 1. júla do 13. novembra 2021, o zvýšenie svojho dôchodku mohol požiadať od 14. novembra 2021.

Ak tak však neurobil, o zvýšenie svojej penzie nepríde. „Automaticky, bez žiadosti dôchodcu, zvyšuje Sociálna poisťovňa starobný dôchodok vždy od 1. januára kalendárneho roka za obdobie práce popri poberaní dôchodku v predchádzajúcom roku. Robíme tak do 31. marca a rovnako to bude aj na budúci rok. Zvýšené dôchodky dostanú pracujúci dôchodcovia vo svojich aprílových výplatných termínoch. Dôchodky im pritom budú zvýšené spätne od 1. januára. Dôchodcovia tak dostanú aj doplatok od januára do splátky penzie v apríli 2022. O zvýšení pritom Sociálna poisťovňa vydáva aj písomné rozhodnutie, ktoré dôchodcom pošle do 31. marca 2022,“ priblížila postup Dvoráková.

Zvyšuje sa penzia aj dôchodcovi, ktorý pracuje na dohodu? „Áno, starobní penzisti môžu pracovať aj na dohodu a ak z nej odvádzajú poistné na sociálne poistenie, a teda neuplatnili si odvodovú úľavu pri príjme do 200 eur mesačne, tak aj za toto obdobie práce popri poberaní dôchodku sa im môže dôchodok zvýšiť podľa toho, z akých príjmov platili poistné,“ vysvetlila.

senior, dôchodok, dôchodca Čítajte viac Kalkulačka: Vypočítajte si o koľko vám stúpne od januára dôchodok

Dôchodca pracujúci na dohodu si môže za istých podmienok uplatniť odvodovú úľavu, teda určiť si jednu dohodu, z ktorej nebude platiť odvody, pokiaľ príjem z tejto dohody za mesiac nepresiahne 200 eur. Zo všetkých ostatných uzatvorených dohôd platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený. Táto výnimka sa týka ľudí, ktorí majú priznaný starobný, predčasný, invalidný, výsluhový dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku alebo invalidný výsluhový dôchodok. V prípade dohody, na ktorú si dôchodca uplatnil výnimku a neplatí z nej teda poistné na dôchodkové poistenie, sa mu tento príjem nezapočítava do dôchodku.

Seniorom, ktorí dosiahli dôchodkový vek 65 rokov, však situáciu na pracovnom trhu môže od januára skomplikovať možnosť zamestnávateľa dať zamestnancovi z dôvodu veku výpoveď. „V novele Zákonníka práce parlament schválil doplnenie nového výpovedného dôvodu s cieľom podporiť zamestnávanie absolventov stredných i vysokých škôl a obnoviť medzigeneračnú výmenu zamestnancov,“ zdôvodňuje možný dôvod výpovede pre vek Eva Rovenská, hovorkyňa rezortu práce. Ako dodala, zamestnávateľ bude môcť dať od budúceho roka výpoveď zamestnancovi, ktorý dovŕšil 65 rokov a zároveň dovŕšil vek určený na nárok na starobný dôchodok. „Obe podmienky musia byť splnené súčasne. Zamestnanec, s ktorým zamestnávateľ takto skončí pracovný pomer, bude mať nárok aj na odstupné. Naďalej platí, že ak zamestnanec chce, môže pracovať aj dlhšie a zároveň poberať starobný dôchodok,“ konštatovala Rovenská.

žena, single mama, práca z domu, deti, vyrušovanie, výchova Čítajte viac Dôchodky, péenky, dávky: Chystajú sa zmeny, majú priniesť viac istôt

Pribudne však aj jedna pozitívna zmena. Ale až od apríla. Pôjde o možnosť súbežného vyplácania dôchodku a péenky. Teraz penzista nemohol požiadať o vyplácanie dôchodku, ak bol v zamestnaní vedený ako dočasne práceneschopný, ale opačný súbeh dávok bol možný. Po novom bude upravená možnosť požiadať o dôchodkovú dávku aj v prípade, ak poistenec poberá náhradu príjmu počas péenky. Cieľom tejto úpravy je zrovnoprávniť poberateľov a odstrániť diskrimináciu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #príklad #práca popri dôchodku #práca popri penzii