Aké sú pravidlá práce popri penzii? Zamestnanec, dohodár, SZČO

Na aké dávky má nárok pracujúci penzista? Ako je to s predčasnými penzistami? A kedy majú živnostníci nárok na daňovú úľavu?

16.12.2021 06:00
pracujúci penzisti, oblek, káva, prestávka Foto:
Starobný dôchodca v riadnom pracovnom pomere neplatí poistné na invalidné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti. Nemôže mu teda vzniknúť nárok na dávku v nezamestnanosti.
debata

Dávky? Rovnaké ako zamestnanec. Až na podporu

Ak dôchodca pracuje, má rovnaký nárok na dávky ako zamestnanec. Odvody, ktoré platí penzista, sú ale nižšie. Ak je penzista v riadnom pracovnom pomere, teda ak má pravidelný príjem, platí poistné na starobné a nemocenské poistenie, pričom okrem týchto poistení za neho platí zamestnávateľ aj poistné na úrazové a garančné poistenie, znamená to, že takému pracujúcemu dôchodcovi – po splnení všetkých ostatných zákonných podmienok na dávku – môže vzniknúť nárok na nemocenské a úrazové dávky či garančnú dávku. A následne mu za obdobie dôchodkového poistenia, teda práci po priznaní starobného dôchodku, môže byť zvýšený jeho starobný dôchodok.

Na rozdiel od "nedôchodcov“ teda starobný dôchodca v riadnom pracovnom pomere neplatí poistné na invalidné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti. Nemôže mu teda vzniknúť nárok na dávku v nezamestnanosti.

Ak majú pracujúci starobní dôchodcovia nepravidelný príjem alebo pracujú na akúkoľvek formu dohody, platia len poistné na starobné poistenie a zamestnávateľ za nich platí aj poistné na úrazové a garančné poistenie. Majú teda nárok na úrazové dávky a garančnú dávku a obdobie práce (platenia poistného) sa im zaráta aj na dôchodkové účely. Čiže po ukončení práce/dohody im Sociálna poisťovňa navýši dôchodok za dané „odpracované“ obdobie.

V tejto kategórii dohodárov však platí osobitná výnimka – dôchodok sa po ukončení práce nezvýši v prípade, že dôchodca si u zamestnávateľa uplatnil odvodovú výnimku a neplatil poistné na dôchodkové poistenie. Zákon umožňuje starobným dôchodcom pracovať a pri príjme do 200 eur neplatiť poistné. Ak výška jeho mesačného príjmu nepresiahne 200 eur, neplatí poistné na dôchodkové poistenie vôbec a ak zarobí viac, platí poistné na dôchodkové poistenie len zo sumy nad 200 eur. Zákon tiež určuje, že ak má dôchodca-dohodár uzatvorených viacero dohôd o vykonaní práce alebo dohôd o pracovnej činnosti, určiť si na neplatenie poistného môže v jednom kalendárnom mesiaci iba jednu z nich.

Seniori manželia objatie zábava tablet domov Čítajte viac Ste v preddôchodkovom veku a prišli ste o prácu? Čo ďalej?

Ak sú pracujúci dôchodcovia živnostníkmi, platia poistné na starobné poistenie a nemocenské poistenie, čiže toto obdobie práce sa im zhodnocuje na účely dôchodkových aj nemocenských dávok. Ak splnia všetky podmienky na priznanie nemocenskej dávky, môžu ju popri poberaní dôchodku poberať a po ukončení zárobkovej činnosti im bude zvýšený dôchodok o obdobie dôchodkového poistenia po priznaní dôchodku. Ak však ide o SZČO bez povinného poistenia, čiže poistné neplatia, tak im ani nevznikne nárok na žiadne dávky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci penzisti #práca popri penzii