Pokračovanie článku: Eva Šablová radí pred Vianocami: Kreditná karta alebo debet?

Povolené prečerpanie na účte

Ak potrebujete za vianočné nákupy platiť v hotovosti, vhodnejšie je využiť povolené prečerpanie. Čerpanie „mínusu“ na účte funguje tak, že vám banka automaticky účtuje debetný úrok, a to vždy zo sumy, ktorú ste prečerpali a za počet dní, ktoré ste boli v mínuse. Aby ste minimalizovali účtovanie úrokov, vždy vyberte len sumu, ktorú aktuálne potrebujete.

Rovnako môžete mínus čerpať tým, že zaplatíte u obchodníka svojou platobnou kartou. Čím skôr sumu vrátite, tým menej zaplatíte na úrokoch. Aktuálne sa debety na účtoch poskytujú s úrokovou sadzbou okolo 19 % p. a. Ak dostávate výplatu v hotovosti alebo na iný účet, ako máte nastavené povolené prečerpanie, nezabudnite čím skôr peniaze presunúť na účet s mínusom.

Na rozdiel od kreditky, ktorá je práve za nepoužívanie spoplatnená, debet na účte skutočne môže slúžiť ako finančná rezerva. Ak ju nemusíte nevyhnutne využiť, pokojne vám môže 200 až 300 eur na účte slúžiť ako krajné riešenie v prípade poklesu príjmu. Podstatné však je nemíňať limit na zbytočné veci.

Nastavenie povoleného prečerpania na účte odporúčame ako finančnú rezervu najmä pre tých, ktorí platia úvery z účtu. Vďaka povolenému prečerpaniu na účte sa tak prípadné meškanie výplaty nemusí skončiť omeškaním splátky úveru a negatívnym zápisom v úverovom registri. Splátka sa jednoducho strhne v deň splatnosti z mínusu, a keď príde výplata, automaticky sa prečerpanie vyrovná. Za párdňové debetné úroky zo sumy 200–300 eur nehrozí finančný kolaps. Za prečerpanie sumy 300 eur po dobu piatich dní klient zaplatí len 0,83 eura.

rodina, darček, selfie, Vianoce, úsmev Čítajte viac Ako si požičať na vianočné darčeky?

Ako využívať debet čo najvýhodnejšie:

  • zadarmo je vždy vtedy, keď naň nesiahnete
  • nemíňať peniaze z mínusu na zbytočnosti, ktoré nevyhnutne nepotrebujete
  • ak už potrebujete finančnú rezervu v podobe debetu na účte, nastavte si len nižší limit – napríklad vo výške vašich mesačných splátok úverov – vyhnete sa tak pokušeniu minúť rýchlo veľkú sumu peňazí, ktorú by ste ťažšie splatili
  • na debet nesiahajte, má slúžiť len na preklenutie času – napríklad na úhradu splátky hypotéky, kým príde na účet výplata
odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kreditná karta #financie #debetná karta