Lízing je výhodný pre súkromné osoby aj pre podnikateľov

Potrebujete do firmy nové auto a rozmýšľate, ako ho financovať? Riešením môže byť operatívny lízing.

20.12.2021 11:00
autosalón, kúpa auta, manželia, pár, úsmev, podpis Foto:
Väčšina lízingových spoločností okrem základného prenájmu ponúka aj doplnkové služby. Tie sú zahrnuté v mesačnej splátke a majú za cieľ uľahčiť vodičom prevádzku vozidla.
debata

Ak zvažujete kúpu vozidla a nemáte dostatočné množstvo finančných prostriedkov, využiť môžete finančný alebo operatívny lízing. Rozdiel medzi nimi je v tom, že po skončení splácania finančného lízingu sa stávate majiteľom auta vy, po skončení operatívneho lízingu je vozidlo stále majetkom lízingovej spoločnosti.

Mnoho firiem, ale aj súkromné osoby dávajú prednosť operatívnemu lízingu. Nie každý totiž cíti potrebu vlastniť a po skončení splácania mení auto za iné. Pokiaľ chce niekto auto vlastniť, má na výber spotrebný úver, predaj na splátky alebo finančný lízing. Pokiaľ chce užívať, ideálna forma je operatívny lízing.

Táto forma lízingu má ale aj iné výhody. Operatívny lízing napríklad umožňuje kúpu auta bez nutnosti zložiť akontáciu – môžete teda jazdiť na novom vozidle bez potrebnej vstupnej hotovosti. Ušetrené financie môžete radšej investovať do svojich záľub, cestovania, domácnosti či bývania. V rámci dlhodobého prenájmu máte v mesačnom poplatku zahrnutý nielen poplatok za užívanie vozidla, ale aj všetky potrebné služby súvisiace s prevádzkou auta, v tomto spočíva hlavná podstata operatívneho lízingu. Operatívnym lízingom možno zaplatiť osobné aj úžitkové vozidlá, prednosť mu preto dáva mnoho podnikateľov a firiem.

Eva Šablová, FinGO Čítajte viac Eva Šablová radí pred Vianocami: Kreditná karta alebo debet?

S operatívnym lízingom sa spájajú aj ďalšie výhody. Firme alebo aj súkromnej osobe napríklad odpadajú starosti s povinným ručením alebo s havarijným poistením. Tie by ste si inak museli vyberať a dojednávať na vlastnú päsť. Pri spotrebnom úvere alebo finančnom lízingu sa totiž musí o vozidlo starať a plniť zákonné povinnosti sám vlastník, teda podnikateľ. Pri operatívnom lízingu je právnym aj ekonomickým vlastníkom lízingová spoločnosť.

Zaoberať sa nemusíte ani prípadným predajom vozidla. Ak vyprší zmluva a vy o auto nemáte záujem, môžete ho vrátiť spoločnosti, ktorá vám ho prenajala. Mnohí tento spôsob lízingu uprednostňujú práve z tohto dôvodu. Zmluva sa totiž uzatvára na 3–4 roky, čiže v podstate môžete mať zakaždým po skončení zmluvy nové auto.

Väčšina lízingových spoločností okrem základného prenájmu ponúka aj doplnkové služby. Tie sú zahrnuté v mesačnej splátke a majú za cieľ uľahčiť vodičom prevádzku vozidla. Patrí medzi ne napríklad asistenčná služba, palivová karta, diaľničná známka alebo sezónne pneumatiky. Operatívny lízing láka najmä výhodnými a pomerne nízkymi splátkami vzhľadom na cenu vozidla. Ak sa ale záujemca rozhodne pre čo najnižšiu splátku, musí počítať s nákupom zimných pneumatík. V mnohých prípadoch sa tak oplatí siahnuť po takzvanom fullservisovom variante – v ktorom sú všetky spomínané veci zahrnuté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #lízing #operatívny lízing