Dávky od štátu čakajú zmeny. Pomôžu ľuďom?

Penzie, príspevky pre rodičov, dávka v chorobe, ale aj úrazové dávky. Dávky, ktoré môže dostať každý, kto platí či v minulosti platil odvody. Mnohé sú však aj také, ktoré vypláca štát zo svojho rozpočtu. Sumy niektorých sa menili od júla, iné čaká zmena v januári.

17.12.2021 06:00
generácie, mama, babka, vnúčatá Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Rodičovský príspevok dostáva viac ako 157-tisíc rodičov, prídavok na dieťa takmer 650-tisíc rodičov na viac ako milión detí. Dnes sa prídavok vypláca v sume 25,50 eura. Od nového roku sa zvýši na 25,88 eura. Porastie aj rodičovský príspevok. Kým dnes je na úrovni 378,10 eura, od januára budú rodičia dostávať 383,80 eura v prípade, že poberali pred nástupom na rodičovskú dovolenku materské. Z 275,90 na 280 eur sa zvýši v prípade, ak rodičom pred poberaním tento dávky nevznikol nárok na materské.

"Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta bydliska,“ uviedla Mária Hrehová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. "Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa a rodičovský príspevok, je možné spätne doplatiť 6 mesiacov,“ upozorňuje.

rodina, radosť Čítajte viac Pandemický rodičovský príspevok vraj stratil zmysel. Vláda ho ruší

Najčastejšie vyplácanou dávkou sú dôchodky, ktoré dostáva približne 1,4 milióna ľudí. Valorizovať sa budú po prvý raz len o dôchodcovskú infláciu, teda o 1,3 percenta. "Od januára budúceho roku sa budú dôchodky zvyšovať o 1,3 %,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. Stále platí, že dôchodcovia o zvýšenie dôchodku nemusia žiadať, Sociálna poisťovňa o valorizácii rozhoduje automaticky a dôchodcovia dostanú dôchodok zvýšený tak ako vždy v januárových výplatných termínoch spolu s rozhodnutím.

Vyššie budú aj úrazové dávky o 1,6 %. O rovnaké percento vzrastú aj ďalšie úrazové dávky – jednorazové odškodnenie, náhrada nákladov spojených s liečením a náhrada nákladov spojených s pohrebom.

Maximálna materská dávka presiahne 1 700 eur. Maximálna suma materskej dávky v mesiaci, ktorý má 30 dní, by mala byť 1 676,30 eura, v mesiaci, ktorý má 31 dní, to bude suma 1 732,10 eura.

Rezort práce chystá aj ďalšie novinky. Mnohé z nich začnú platiť od apríla. Jednou z nich je napríklad dlhšia ochranná lehota pre tehotné ženy. "Kým doteraz bola platná podmienka, že musela otehotnieť ešte počas pracovného pomeru, teraz môže otehotnieť do 6 mesiacov od jeho ukončenia. Zaužívané osemmesačné obdobie, keď má žena istotu, že nestratí nárok na sociálne dávky, sa tak predlžuje o 6 mesiacov,“ uviedla Michaela Slivková Kirňaková z ministerstva práce. Cieľom úpravy je garantovať istotu materskej alebo tehotenského príspevku pre ženu, ktorá otehotnela v období 180 dní od ukončenia nemocenského poistenia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #materské #valorizácia #aktuálna dôchodková hodnota #minimálny dôchodok #zmeny v penziách #podpora v nezamestnanosti #penzijný vek #úrazové dávky #dávky od štátu #tehotenské #zmeny v roku 2022