Odvody od januára? Vypočítajte si ich s pomocou kalkulačky

Vypočítajte si výšku svojich nových odvodov od januára s pomocou kalkulačky, ktorú pripravila Sociálna poisťovňa pre živnostníkov a dobrovoľne poistené osoby.

17.12.2021 14:14
kalkulačka, peniaze, bankovky, euro, počítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kalkulačky sú zverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk. Záujemcom poslúžia pre informatívny výpočet poistného za obdobie od 1. januára 2022.

Použitie kalkulačiek je jednoduché: SZČO si v kalkulačke najprv zadá príjem z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti, následne aj čiastkový základ dane a zaplatené poistné (na povinné verejné zdravotné poistenie, na povinné nemocenské a dôchodkové poistenie i do rezervného fondu solidarity). „Takto si vypočíta vymeriavací základ a tiež jednotlivé sumy poistného. Ide o poistné na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. SZČO sa zároveň dozvie aj súčet – celkové poistné, ktoré bude mesačne odvádzať Sociálnej poisťovni,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

Dobrovoľne poistená osoba si v kalkulačke najprv určí, aký je typ dobrovoľne poistenej osoby (pomôcku s popisom nájde pri kalkulačke), zadá svoj vymeriavací základ a kalkulačka jej informatívne vypočíta jednotlivé druhy poistného a ich súčet. Takto sa dozvie, koľko má celkovo mesačne odvádzať Sociálnej poisťovni.

Kalkulačky poistného nájdete tu: Kalkulačka na informatívny výpočet poistného pre SZČO od 1. januára 2022

Kalkulačka na informatívny výpočet poistného pre DPO od 1. januára 2022

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #kalkulačka #pooistné