13. či 14. plat: Preferujú ho Slováci alebo majú záujem o iné benefity?

Slováci chcú dostávať finančné benefity zvlášť. Pohľad na 13. a 14. plat je u nás iný ako v Maďarsku či Českej republike.

21.12.2021 08:42
práca, bicykel, čítanie, muž, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najnovší prieskum portálu Platy.sk zisťoval, akou formou by chceli ľudia dostávať finančné benefity pri predpoklade, že by išlo stále o rovnakú hodnotu. Výsledky ukázali, že najväčšia časť Slovákov preferuje prijímanie týchto financií zvlášť. Líšime sa tým aj od našich susedov.

Ako by ste chceli mať vyplatený 13. a 14. plat, ak by rozhodoval iba spôsob a jeho výška by bola stále rovnaká? Na túto otázku odpovedalo 3314 opýtaných.

Chceme výplaty naviac

Dostávanie platu „navyše“ k výplate je na Slovensku najrozšírenejšie pri zamestnávateľoch v informačných technológiách, automobilovom priemysle, strojárskom priemysle, maloobchode či v bankovníctve. „Rozdiel medzi 13. a 14. platom a koncoročnými odmenami je, že odmeny nie sú garantované. Zamestnanci ich môžu a nemusia dostať podľa toho, ako sa firme či zamestnancovi darilo v danom roku. Naopak, 13. či 14. plat je garantovaný a mal by byť súčasťou pracovnej zmluvy,“ uviedla Nikola Richterová z Profesia.sk.

Keby si Slováci mohli vybrať spôsob vyplácania týchto finančných benefitov, najviac z nich by chcelo mať k dispozícii 12 výplat a k nim 13. extra plat počas leta a 14. na konci roka. Takúto možnosť si vybralo až 44 percent respondentov.

obr1

Na druhom mieste skončilo rovnomerné rozdelenie financií počas každého mesiaca v roku. Možnosť klasických 12 platov a k tomu extra 13. plat označila desatina respondentov.

Trinásty a štrnásty plat oceňujú mladí

Najmenej jednoznačné odpovede boli pri skupine do 24 rokov, kde takmer rovnaké množstvo opýtaných malo záujem o trinásty aj štrnásty plat a rozloženie platov na 12 mesiacov.

Najväčšia časť vekových skupín preferovala rozdelenie finančných benefitov na 13. a 14. plat.

obr2

„Výnimkou boli len ľudia nad 55 rokov. Títo respondenti najviac preferujú rovnomerné vyplácanie počas roka,“ povedala Nikolová.

Názory podľa výšky príjmu

Prieskum ukázal nezrovnalosti medzi jednotlivými platovými skupinami. Keď majú zamestnanci nižší plat, ich postoj voči rovnomernému vyplácaniu je vyšší.

obr3

Naopak, pri zamestnancoch, ktorí zarábajú viac ako 1650 eur v hrubom vidíme zase väčšie preferencie vyplácania finančných benefitov dvakrát do roka.

Česi a Maďari to vidia inak

Prieskum realizovala stránka Platy.sk spolu s ďalšími európskymi mzdovými porovnávačmi, ktoré patria pod medzinárodný portál Paylab.com.

Kým Slováci uprednostňujú extra peniaze zvlášť počas leta a zimy, maďarskí a českí zamestnanci majú iné preferencie.

obr4

Čechom aj Maďarom by zhodne najviac vyhovovalo rovnomerné rozdelenie medzi 12 mesiacov. Túto možnosť si vybralo 45 percent českých a až 51 percent maďarských respondentov.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #plat #zamestnanie #benefity #mzdy