Pokračovanie článku: Rodiny dostanú viac peňazí

Ak matka nespĺňa nárok na materské, dostáva od narodenia dieťaťa hneď rodičovský príspevok. Tí rodičia, ktorí pracovali a pred rodičovským poberali materské, dostávajú 378,10 eura. Tí, ktorí nepracovali pred narodením dieťaťa, dostávajú 275,90 eura. Aj rodičovský príspevok bude vyšší. Ak matka pred tehotenstvom nepracovala, dostane 280 eur, ak bola pred tehotenstvom zamestnaná, rodičovský príspevok dostane v sume 383,80 eura. Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šesť rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Ak je materské nižšie ako rodičovský príspevok, mamička musí požiadať úrad práce o výplatu rozdielu medzi dávkou materské a rodičovským príspevkom. K žiadosti o rodičovský príspevok je potrebné priložiť aj rozhodnutie o nároku na materské zo Sociálnej poisťovne, ktoré je mamičkám doručené automaticky po podaní Žiadosti o materské a v ktorom je uvedená aj výška materského na deň.

Slovníček

Materské je dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa spravidla žene, ktorá pred tehotenstvom pracovala a splnila všetky podmienky na jej priznanie Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šesť rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Prídavok na dieťa. Dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa a na čiastočnú úhradu školských potrieb na účel podpory plnenia školských povinností nezaopatreného dieťaťa. Prídavok sa vypláca mesačne, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku dieťaťa.

Príspevok na starostlivosť o dieťa. Poskytovaním príspevku na starostlivosť o dieťa štát prispieva rodičovi alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti, na úhradu výdavkov vynaložených na starostlivosť o dieťa. Poskytuje sa do troch rokov veku dieťaťa alebo do šiestich rokov veku dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

Daňový bonus je veličina, ktorá sa vzťahuje na daň z príjmu a ide o sumu, ktorú je možné si odpočítať priamo z vypočítanej dane z príjmov a tým daň znížiť.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #materské #dávky pre rodičov #materská dávka #rodiny s deťmi #dávky od štátu #tehotenské #tehotenská dávka #zmeny v roku 2022