Ako dlho môžete dostávať pandemickú OČR a čo ak sa bojíte poslať dieťa do školy?

Kto a kedy má na ňu nárok? Ako ukončiť jej poberanie? Môžu sa rodičia striedať pri jej poberaní? Kedy je potrebné potvrdenie od lekára a kedy nie?

04.01.2022 06:00
žena, single mama, práca z domu, deti,... Foto:
Počas rodičovskej dovolenky sa o dieťa stará matka, ktorá čerpá rodičovskú dovolenku. Počas tohto obdobia nemôže zamestnankyňa čerpať nárok na pandemické ošetrovné z dôvodu starostlivosti o toto dieťa.
debata

Vzniká nárok na ošetrovné za obdobie vianočných prázdnin?

Počas školských prázdnin nárok na pandemické ošetrovné z dôvodu uzatvorenia školy spravidla nevzniká, vtedy je škola uzatvorená na základe školského zákona. Výnimky tvoria prípady, ak je škola aj počas obdobia školských prázdnin uzatvorená hygienikom (na čas určený hygienikom). Počas školských prázdnin majú nárok na pandemické ošetrovné aj poistenci, ak ošetrujú choré dieťa do 16 rokov alebo ak má dieťa do 11 rokov nariadenú karanténu. V obidvoch týchto prípadoch potvrdzuje nárok na ošetrovné lekár na základe žiadosti.

Ak ochorie dieťa 16-ročné a staršie, poistencovi vznikne nárok na bežné ošetrovné v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní. Aj toto ochorenie na tlačive žiadosti potvrdzuje lekár.

Musím poberanie pandemickej óčeerky nahlásiť zamestnávateľovi?

Áno. Prekážku v práci a obdobie jej trvania musíte oznámiť zamestnávateľovi ním určeným spôsobom.

Mám dve školopovinné deti, ktoré zostali po uzavretí školy doma. Mám nárok na dve dávky?

Nie. Za to isté obdobie ošetrovania aj viacerých osôb patrí iba jedno pandemické ošetrovné.

Moje dieťa má 13 rokov, ale nie je schopné byť samo doma, keď je škola zavretá. Môžem požiadať o pandemické ošetrovanie člena rodiny (OČR) aj bez toho, aby som potrebovala potvrdenie od lekára?

Nie. Potrebujete k tomu potvrdenie lekára. Ak dieťa do dovŕšenia 16. rokov veku nie je spôsobilé mentálne alebo fyzicky samo sa o seba postarať v období počas uzatvorenia školy, potrebujete predložiť potvrdenie pediatra na origináli Žiadosti o ošetrovné, ktoré má k dispozícii lekár.

tehotenstvo, tehotná žena, bruško, pohoda, pohodlie Čítajte viac Budúce mamičky, nezabúdajte na dávku tehotenské. Môžete o ňu požiadať až tri roky spätne

Musím žiadať o pandemickú OČR každý mesiac?

Nie. O pandemickú OČR žiadate iba raz.

Ako ukončím pandemickú OČR?

Nemusíte urobiť nič. Pre ukončenie stačí neposlať pravidelné mesačné čestné vyhlásenie s prehľadom dní, počas ktorých ste sa o dieťa starali.

Môžem žiadať o pandemickú OČR, keď sa o dieťa starám počas práce na tzv. home office?

Nie. V tomto prípade máte príjem za prácu z domu.

Ako dlho môžem dostávať pandemickú óčeerku? Môžem ho dostávať aj celý mesiac či dva, ak budeme mať zavretú triedu, alebo len 14 dní ako bežné ošetrovné?

Áno. Na rozdiel od nepandemického ošetrovného sa pandemické OČR poskytuje počas celej krízovej situácie, teda nie je obmedzené na 14 dní. Poistenec dávku môže dostávať po celé obdobie, počas ktorého trvá niektorá zo situácií, ktoré podmieňujú jej nárok, teda napr. ak je škola či materská škola alebo iné určené sociálne zariadenie uzavreté rozhodnutím riaditeľa, zriaďovateľa, hygienika či ministra školstva.

Kto má nárok na pandemické OČR? Môžem ho ako dospelá sestra dostávať na mladšieho brata, keď sa o neho starám?

Áno. Nárok na pandemické ošetrovné majú nemocensky poistené osoby (rodičia, náhradní rodičia, osvojitelia, ale aj starí rodičia, prastarí rodičia či súrodenci), ktoré počas krízovej situácie ošetrujú choré dieťa, resp. sa starajú o zdravé dieťa alebo určenú kategóriu dospelých osôb.

mama, dieťa, bábätko Čítajte viac Matka a materské: Na čo si treba dať pozor

Môžeme sa na pri pandemickej OČR pri starostlivosti o dieťa vystriedať? Budeme mať nárok na dávku obaja?

Áno. Každý z rodičov, ak je nemocensky poistený, si však musí podať samostatnú elektronickú žiadosť (podáva ju ba raz za celé obdobie od 20. 3. 2020). Na konci mesiaca potom musí každý sám za seba podať elektronický formulár Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné. Sociálna poisťovňa vyplatí ošetrovné každému z rodičov za tie dni, počas ktorých sa o dieťa staral. Každý rodič má vlastnú výšku pandemického ošetrovného, ktorá sa odvíja od jeho mzdy, a v jednom období sa o dieťa môže starať iba jeden rodič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otázky a odpovede #pandemická óčeerka #pandemická OČR