Pokračovanie článku: Zmeny 2022: Zamestnanci, živnostníci, zamestnávatelia

Stravovanie: gastrolístky alebo finančný príspevok?

Do 55 % aktuálnej základnej sumy stravného, teda do sumy 2,81 eura bude po novom nezdanený gastrolístok aj finančný príspevok. Príspevok zamestnávateľa zo sociálneho fondu aj nad túto sumu zostáva naďalej nezdanený. Gastrolístok je pritom teraz nezdanený celý. Pri finančnom príspevku, ktorý je aj teraz nezdanený do 55 %, sa nič nemení.

Zmena nastane aj u živnostníkov. Daňovník, ktorý si uplatňuje preukázateľné daňové výdavky v daňovej evidencii či vedením účtovníctva, už nebude musieť preukazovať výšku stravného daňovým dokladom. Od 1. januára teda nebude potrebné pre uplatnenie týchto výdavkov mať doklad o nákupe stravy alebo o nákupe stravovacích poukážok. Nižšia ale bude suma, ktorú si živnostník po novom bude môcť uplatniť bez dokladu – 55 % z hodnoty stravného, a teda 2,81 eura (55 % z 5,10 eura).

strava, kolegovia, radosť, jedlo, desiata Čítajte viac Stravovanie: Gastrolístky alebo finančný príspevok?

Koľko peňazí dostanete za péenku

V roku 2022 sa zmení maximálna výška nemocenských dávok a poistenci tak po splnení zákonných podmienok môžu získať nárok na vyššie sumy dávok. Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným v roku 2022, maximálna výška jeho nemocenského na deň predstavuje 40,97428500 eura. Pri 30-dňovom mesiaci tak Sociálna poisťovňa vyplatí poistencom nemocenské maximálne vo výške 1 229,30 eura a pri 31-dňovom mesiaci to bude 1 270,30 eura.

Nové sumy úrazových dávok

Úrazová renta a pozostalostná úrazová renta sa zvýšia o 1,6 %. O rovnaké percento vzrastú aj ďalšie úrazové dávky – jednorazové odškodnenie, náhrada nákladov spojených s liečením a náhrada nákladov spojených s pohrebom. Tieto dávky sú zo zákona obmedzené maximálnou sumou, ktorá sa tiež každý rok valorizuje. Maximálna výška jednorazového odškodnenia manžela alebo manželky tak v roku 2022 bude 59 651,70 eura a rovnako maximálna výška úhrnu súm jednorazového odškodnenia nezaopatrených detí sa zvyšuje na 59 651,70 eura. Maximálna výška náhrady nákladov spojených s liečením bude 29 826,30 eura, maximálna suma náhrady nákladov spojených s pohrebom 2 983,50 eura. Na 2 983,50 eura vzrastie aj maximálna výška úhrnu náhrad výdavkov spojených s pohrebom.

Jana Alušíková, Ide o právo Čítajte viac Home office: Ako je to s pracovným časom, prestávkami, voľnom, sviatkami, nadčasmi a dovolenkou?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #SZČO #zamestnanci #vymeriavacie základy #úrazové dávky #zmeny v roku 2022