Ste penzista s exekúciou? Sociálna poisťovňa niektorým splátky zníži alebo pozastaví

Sociálna poisťovňa od nového roku prepočíta dôchodcom výšku ich exekučnej zrážky. Na rozdiel od minulých rokov, kedy sa zrážka pri zvýšení dôchodku zvyšovala, po prepočte od 1. januára 2022 sa zrážka niektorým dôchodcom zníži alebo sa zrážky prestanú vykonávať.

02.01.2022 08:00
penzista, senior, peniaze, bankovka, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Dôvodom prepočtu je nielen zvýšenie dôchodku od 1. januára 2022 (valorizácia), ale aj zmena základnej sumy, ktorú nie je možné z dôchodku zraziť na úhradu niektorých pohľadávok.

Zníženie sumy exekučných zrážok sa týka dôchodcov, ktorým sa z dôchodku vykonávajú zrážky na úhradu neprednostných pohľadávok alebo pohľadávok výživného na maloleté dieťa (ak sa základná suma zvyšuje na vyživovanú osobu).

seniori, manželia, figúrky, chudoba, mince, euro, peniaze Čítajte aj Sociálna poisťovňa začína dôchodcom posielať zvýšené dôchodky

Ak ide o neprednostnú pohľadávku, základná suma sa od 1. januára zvyšuje z doterajších 218,06 eura na 305,28 eura, čo je 140 % životného minima. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 152,64 eura mesačne. K základnej sume na povinného (dlžníka) sa pripočíta zvýšenie na vyživovanú osobu.

Zmena sa týka aj poberateľov dôchodkov, ktorým sa vykonáva zrážka na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa. Základná suma na povinného (dlžníka) ostáva nezmenená a predstavuje 91,58 eura. Zvyšuje sa však základná suma na vyživovanú osobu, ktorá sa pripočítava k základnej sume na povinného, a to na 76,32 eura mesačne zo súčasných 38,15 eura mesačne.

seniori, 2022, Vianoce, radosť Čítajte aj Kompletný prehľad: Čo čaká penzie v roku 2022

V dôsledku zmeny základnej sumy, ktorú nie je možné z dôchodku zraziť, dôchodcom, ktorým sa vykonáva zrážka z dôchodku na neprednostnú pohľadávku alebo na výživné na maloleté dieťa (ak sa základná suma zvyšuje na vyživovanú osobu), sa po prepočte od 1. januára 2022 suma zrážky zníži alebo sa zrážky prestanú vykonávať.

Sociálna poisťovňa v januári 2022 zašle všetkým dôchodcom, ktorých sa to týka, písomnú informáciu o znížení ich exekučnej zrážky alebo o ukončení exekučných zrážok.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #exekúcie #zrážka z dôchodku