Ako sa menia daňové povinnosti. Kto zarobí v čistom viac?

Zamestnanci a samostatne zárobkovo činné osoby sa v tomto roku môžu tešiť na mierne vyššie čisté príjmy.

17.01.2022 10:00
žena, dane, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Finančná správa začala od 1. januára s daňovými subjektmi komunikovať obojsmerne elektronicky. Od 1. januára 2022 zasiela Finančná správa daňovým subjektom všetky úradné dokumenty za všetky druhy daní do elektronických schránok na Ústrednom portáli verejnej správy. Opätovne preto upozornila klientov, že musia mať tieto schránky aktivované na doručovanie. Inštrukcie k aktivácii schránky ako aj k používaniu portálu nájdu na Slovensko.sk, všetky informácie k obojsmernej komunikácii sú kompletne zverejnené aj na portáli Finančnej správy. Finančná správa nebude teda už komunikovať cez svoj portál.

Dokumenty bude doručovať do elektronických schránok zriadených na ÚPVS. Ak má daňový subjekt schránku na ÚPVS aktivovanú na doručovanie, bude si môcť v schránke prevziať elektronický úradný dokument odoslaný z Finančnej správy. Ak ju nemá aktivovanú na doručovanie, prostredníctvom služby ÚPVS nazvanej „Centrálne úradné doručovanie“ bude zabezpečené doručovanie neelektronického rovnopisu elektronického úradného dokumentu Slovenskou poštou.

Právnické osoby zapísané v Obchodnom registri majú elektronickú schránku aktivovanú na doručovanie automaticky zo zákona. V prípade fyzických osôb je potrebné podať žiadosť o aktiváciu elektronickej schránky, ku ktorej sa dostanú po prihlásení do elektronickej schránky. Elektronická schránka bude následne aktivovaná najskôr na tretí deň od podania žiadosti. Daňové subjekty si tiež môžu nastaviť zasielanie notifikácií o novej správe v schránke na ÚPVS, aby nepremeškali úložné lehoty, a to prostredníctvom zasielania oznámenia na e-mail alebo SMS správy.

rodina, ľudia, skupina, generácie, deti, rodičia Čítajte viac 20 dávok, ktoré zlepšia život. Pozrite si veľký prehľad, dotknú sa takmer každého

Príjmy sa zvýšia, nezdaniteľná čiastka je 4 579,26 eura ročne

Zamestnanci a samostatne zárobkovo činné osoby sa v tomto roku môžu tešiť na mierne vyššie čisté príjmy. Dôvodom je každoročný nárast nezdaniteľnej časti základu dane, ktorá tvorí 21-násobok aktuálnej sumy životného minima. Kým v roku 2021 sa pracujúcim nezdaňovala suma 4 511,43 eura ročne, v roku 2022 ide o čiastku 4 579,26 eura ročne. Suma, o ktorú si môžu pracujúci znížiť základ dane, tak stúpla približne o 68 eur ročne.

Zamestnancom sa tak prvýkrát v januárovej výplate, ktorú dostanú vo februári, nezdaní 381,61 eura. Pri decembrovej výplate, ktorú dostanú v januári, ide o čiastku 375,96 eura. Pri 19-percentnej sadzbe dane z príjmov tak zamestnancovi stúpne mesačný čistý príjem o 1,07 eura. Ročne tak zamestnanec na dani z príjmov ušetrí 12,89 eura.

Ak zamestnanec zarába v hrubom ročne viac ako 176,8-násobok aktuálnej sumy životného minima, na príjem presahujúci túto hranicu sa vzťahuje 25-percentná sadzba dane. V tomto roku ide o sumu 37 981,94 eura ročne, čo predstavuje 3 165,16 eura mesačne. V budúcom roku sa bude 25-percentná sadzba dane uplatňovať na príjem presahujúci 38 553,01 eura ročne, teda 3 212,75 eura mesačne. Samostatne zárobkovo činné osoby pocítia zvýšenie nezdaniteľnej sumy na rok 2022 až v roku 2023, teda pri podaní daňového priznania za rok 2022.

Viaceré elektronické formuláre daňových priznaní

Daňové subjekty majú od začiatku januára k dispozícii viaceré elektronické formuláre daňových priznaní. Finančná správa zverejnila na svojom webe formuláre pre daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb typu A aj B, ako aj daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby. Ako informovala finančná správa, robila všetko pre to, aby boli formuláre pre klientov dostupné včas a mohli si tak splniť zákonom dané povinnosti. Hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská dodala, že klienti budú mať k dispozícii aj oznámenie o reverznom hybridnom subjekte, účtovné závierky neziskovej účtovnej jednotky v sústave jednoduchého a podvojného účtovníctva, ako aj oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky a tiež všeobecné podania k účtovným závierkam v sústave jednoduchého a podvojného účtovníctva.

práca, zamestnanec, mzda, pracovník, zamestnanie, priemysel Čítajte viac Zamestnanci s minimálnou mzdou si v novom roku polepšili

Zmenilo sa zdaňovanie gastrolístkov a príspevkov na stravovanie

Kým vlani si podnikatelia mohli do daňových výdavkov zahrnúť a zdokladovať stravné vynaložené za každý odpracovaný deň v sume 5,10 eura, po novom to bude bez akéhokoľvek dokladovania už len suma 2,81 eura na deň. Podnikatelia už nebudú musieť preukazovať výšku stravného daňovým dokladom. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára tohto roka. Klesá však suma, ktorú si môžu podnikatelia uplatniť ako výdavok v daňovom priznaní. Novelou zákona sa od januára zrovnoprávňuje zdaňovanie stravovacích poukážok a finančných príspevkov na stravovanie. Z pôvodného návrhu však bolo vypustených šesť zo siedmich novelizačných článkov. „Veci, na ktorých nebola zhoda na ministerstvách, z pôvodného návrhu vyraďujeme,“ povedal poslanec za stranu SaS Marián Viskupič. V schválenom legislatívnom návrhu však podľa neho zostáva nastavenie spravodlivosti medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #daň z príjmu