Musíte zaplatiť daň z príspevku za očkovanie?

Každý človek nad 60 rokov, ktorý sa dal zaočkovať, dostane odmenu 300 eur. Musí platiť dane?

16.01.2022 13:53 , aktualizované: 17:32
senior, dôchodca, dôchodok, peniaze, penzia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Dostal som v decembri 2021 finančný príspevok pre seniorov za absolvovanie očkovania proti ochoreniu COVID-19 vo výške 300 eur. Som ako penzista povinný tento príjem priznať v podanom daňovom priznaní k dani z príjmov za rok 2021?

Nie, poskytnutie finančnej pomoci pre seniorov sa považuje za podporu poskytovanú z prostriedkov štátneho rozpočtu, ktorá je oslobodená od dane z príjmov.

Zdroj: Finančná správa

Termín očkovania je predĺžený. Odmenu dostane viac ľudí

Podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) čaká na pridelenie termínu očkovania ešte stále niekoľkotisíc dôchodcov. Preto sa vláda rozhodla naposledy predĺžiť termín očkovania, keď dostanú ľudia nad 60 rokov očkovaciu prémiu vo výške 300 a 200 eur.

Podľa Matoviča má pridelený termín na očkovanie do konca januára takmer 30-tisíc dôchodcov.

Preto sa neregistrovaní záujemcovia cez portál korona.gov môžu dať zaočkovať do 31. januára a budú mať nárok na očkovaciu prémiu (pôvodný termín bol 15. januára). „Ak sa prídu zaočkovať aj neregistrovaní a stihnúť ten dátum, aj to sa počíta,“ dodal šéf rezortu financií. Registrovaní záujemcovia sa tiež môžu dať zaočkovať do 31. januára.

Záujemcovia o jednodávkovú vakcínu Janssen musia absolvovať očkovanie do 15. marca, aby mali nárok na prémiu vo výške 200 eur.

Momentálne má nárok na finančnú prémiu 300 eur 642 956 šesťde­siatnikov a starších. Podľa Matoviča finálna suma, ktorá bude vyplatená ľuďom nad 60 rokov, v prípade, že sa dajú zaočkovať treťou, ale aj prvou či druhou dávkou, pričom títo ľudia majú nárok na 200-eurovú prémiu, dosiahne 250 miliónov eur.

(cr)

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #senior #príspevok za očkovanie