Dane a odvody v roku 2022: Nezabudnite na dôležité dátumy

Živnostníci, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) aj ďalší podnikatelia sú povinní platiť zdravotné odvody, ako aj odvody do Sociálnej poisťovne. Dôležité dátumy si môžu vyznačiť v kalendári aj v aplikáciách.

19.01.2022 08:00
žena, dane, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Nezabudnúť na dôležité dátumy pri odvodových a daňových povinnostiach je neraz ťažké. Klientom Finančnej správy ale už nemusia ujsť žiadne dôležité termíny. Finančná správa totiž aktualizovala na svojom portáli Daňový kalendár na rok 2022. Vďaka nemu budú mať daňovníci prehľad o všetkých dôležitých termínoch.

Aktualizovaný Daňový kalendár na tento rok je už dostupný na portáli Finančnej správy a nechýbajú v ňom dôležité daňové, ale ani colné povinnosti na celý rok. Návštevníci portálu Finančnej správy sa k nemu dostanú cez sekciu Elektronické služby. Prostredníctvom kalendára si môžu pozrieť nadchádzajúce udalosti, ako sú napríklad termíny na zaplatenie dane či podanie kontrolného výkazu. Klienti si následne môžu zvoliť filtre ako napríklad obdobie alebo druh dane a následne si pozrieť iba tie udalosti, ktoré sa ich týkajú. Aj touto pomôckou už niekoľko rokov Finančná správa pomáha klientom zorientovať sa v daniach.

rodina, ľudia, skupina, generácie, deti, rodičia Čítajte viac 20 dávok, ktoré zlepšia život. Pozrite si veľký prehľad, dotknú sa takmer každého

Kalendár v telefóne

Daňový kalendár nie je dostupný len prostredníctvom portálu Finančnej správy. Používatelia si ho môžu importovať napríklad aj do svojho kalendára v telefóne. Na prístup z iných aplikácií je potrebné použiť túto adresu: https://calendar.google.com/…ic/basic.ics a vložiť ju do ľubovoľného programu na prácu s kalendárom, ktorý podporuje formát ical. Podnikatelia a živnostníci musia odvádzať dane a rôzne výkazy. Potrebné je podať daňové priznanie k dani z príjmov, k DPH, platiť dane, špeciálne odvody či preddavky alebo posielať rôzne hlásenia daňovému úradu. Živnostníci majú povinnosť komunikovať s daňovými úradmi elektronicky, preto ak ste sa ešte nezaregistrovali na elektronickú komunikáciu, mali by ste tak urobiť čo najskôr. Registrácia totiž môže trvať niekoľko dní.

Vyššia suma

Čo sa týka odvodov, už vo februári musia podnikatelia zaplatiť odvody vo vyššej sume. Za január sú teda už Sociálnej poisťovni povinní uhradiť 187,78 eura. Zvýšenie sociálnych odvodov sa týka nielen tých SZČO, ktoré do poisťovne uhrádzajú minimálne sociálne odvody, ale aj tých, ktorých mesačné odvody sú nižšie ako uvedená suma. Ak teda živnostník aktuálne platí poistné do Sociálnej poisťovne napríklad 185 eur mesačne, za obdobie od 1. januára tohto roka bude platiť poistné z nového minimálneho základu, a to vo výške 187,78 eura. Do zdravotnej poisťovne musia SZČO odviesť aspoň 79,31 eura alebo 39,65 eura v prípade osoby so zdravotným postihnutím. Mesačné odvody do poisťovní sa platia vždy mesiac dozadu do ôsmeho dňa nasledujúceho mesiaca. V prípade, že tento deň pripadne na víkend alebo sviatok, posúva sa termín na najbližší pracovný deň.

žena, práca, papier, sústredenie, čítanie Čítajte viac SZČO platia vyššie odvody, ušetria na daniach

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Sociálna poisťovňa #odvody #daňové priznanie #zdravotné poisťovne #kalendár podnikateľa