Koľko peňazí dostanete keď opatrujete príbuzného? Pomôže vám kalkulačka

Na webovej stránke rezortu práce si môžu ľudia, ktorí uvažujú o opatrovaní blízkeho, jednoducho vypočítať orientačnú výšku príspevku na opatrovanie. Ešte predtým, ako oň požiadajú na úrade práce, tak bez čakania zistia, či naň majú nárok a v akej výške.

07.02.2022 10:00
debata (2)

Kalkulačka na výpočet opatrovateľského príspevku je ďalšou pomocou rezortu pre ľudí, ktorí uvažujú, že budú svojho ťažko zdravotne postihnutého blízkeho opatrovať doma. Vďaka nej si každý v jednoduchých krokoch vypočíta výšku príspevku na opatrovanie. Tento výpočet je len orientačný a nezakladá nárok na priznanie príspevku na opatrovanie ani neurčuje jeho záväznú výšku. Môže však pomôcť pri rozhodovaní tých, ktorí majú záujem o opatrovanie blízkeho.

opatrovanie opatrovateľka Čítajte aj Opatrovateľ ako nedostatkový tovar. Koľko peňazí môžete dostať?

Okrem výšky príspevku na opatrovanie je možné overiť si, či spĺňate podmienky na jeho priznanie. Medzi vstupnými údajmi sú napríklad údaje o opatrovateľovi, teda či poberá dôchodok, alebo má príjem zo zamestnania, v akej výške a koľko osôb opatruje. Rovnako je potrebné zadať aj informácie o opatrovanej osobe. Kalkulačka vypočíta iba orientačnú sumu, pretože nezohľadňuje úplne všetky životné a príjmové situácie. Pokrýva však zhruba 99 % všetkých prípadov.

Nájdete ju na tejto stránke

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #Úrad práce #príspevok na opatrovanie #kalkulačka