Zlepšia zdravotne znevýhodneným ľuďom život vyššie príspevky?

Od januára začali platiť pri jednorazových príspevkoch na kompenzáciu výdavkov spojených s ťažkým zdravotným postihnutím zmeny. Ľudia s najnižšími príjmami by na úpravu bytu, kúpu auta či pomôcky mali dostať kompenzáciu v takmer plnej výške. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne ministerstva práce.

09.02.2022 10:00
ŤZP, kolegovia, barle, vozíček, hendikep, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri cene pomôcky či úprave bytu alebo vozidla dostanú hendikepovaní ľudia, ktorých príjem nepresahuje životné minimum, kompenzáciu nákladov od 90 do 98 % v závislosti od výšky nákladov. Ak je príjem osoby do dvojnásobku životného minima, kompenzácia je od 90 do 95 %, pri trojnásobku od 85 do 90 %, pri štvornásobku od 70 do 80 % a pri päťnásobku životného minima od 50 do 70 %. Takisto od ceny a od príjmu závisí aj percentuálna výška príspevku pri oprave pomôcky.

Pri peňažných príspevkoch na kúpu, výcvik či úpravu pomôcky, na úpravu osobného auta, bytu, rodinného domu a garáže pri cene nad 1 660 eur tak ide o zvýšenie ich zohľadňovanej ceny z 95 % na 98 %. Pri peňažnom príspevku na opravu pomôcky, ktorá presahuje sumu 830 eur, ide o zvýšenie zohľadňovanej ceny z 95 % na 98 %.

zdravotne, postihnutý, postihnutí, slepec, slepí, slepý, nevidiaci Čítajte aj Bude prepúšťanie zdravotne postihnutých ľudí jednoduchšie? Rezort práce je proti

Ak má zdravotne znevýhodnená osoba príjem do sumy životného minima, suma zdvíhacieho zariadenia bude na úrovni 98 % z ceny zariadenia, pri dvojnásobku 95 %, trojnásobku 90 %, štvornásobku 85 % a pri osobách, ktorých príjem je do päťnásobku úrovne životného minima, je kompenzácia na úrovni 80 % ceny.

Pri kúpe auta môže ťažko zdravotne postihnutá osoba s príjmom na úrovni životného minima dostať kompenzáciu vo výške 90 % ceny auta, pri dvojnásobku 85 %, pri trojnásobku 80 %, štvornásobku 70 % a pri päťnásobku životného minima dostane 55-percentnú kompenzáciu. Legislatíva však stanovila maximálnu cenu auta. Tá je 13 277,57 eura.

Sumy životného minima sa každý rok menia. Do konca júna je suma životného minima v sume 218,06 eura. "Zmenami v zákone ministerstvo zjednodušuje čerpanie finančných príspevkov pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorým zo skúsenosti z praxe vychádza v ústrety a pomáha zlepšiť kvalitu ich života,“ reagovala hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková.

Novinkou je aj skutočnosť, že pri posudzovaní príjmu sa v osobitných prípadoch vylúči z okruhu spoločne posudzovaných osôb taká osoba, ktorá preukázateľne nežila so žiadateľom, respektíve poberateľom príspevku v spoločnej domácnosti a nepodieľala sa na úhrade spoločných potrieb. Spresňujú sa tiež podmienky peňažného príspevku na kúpu pomôcky tak, aby osoba s ŤZP nebola povinná vrátiť (v prípade špeciálneho softvéru) pomôcku úradu.

autizmus - dieťa - tráva - smútok - zamyslenie Čítajte aj Od 1. novembra sa zmení posudzovanie invalidity

Po novom sa zavádza možnosť, aby lekársku posudkovú činnosť vykonávali nielen lekári so špecializáciou posudkové lekárstvo, ale aj lekári, ktorí získali odbornú spôsobilosť na výkon špecializovaných pracovných činností v niektorom inom zo špecializačných odborov.

Novela zákona bude mať negatívny vplyv na štátny rozpočet v dôsledku zníženia finančnej spoluúčasti osoby s ťažkým zdravotným postihnutím pri jednorazových peňažných príspevkoch na kompenzáciu. V roku 2022 sa výdavky rezortu práce zvýšia o 274 010 eur, v roku 2023 o 279 805 a v roku 2024 o 279 805 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #ťažké zdravotné postihnutie #príspevky pre zdravotne postihnutých