Penzisti: Kedy sa vám oplatí priznať dane. A musíte priznať 200 či 300 eurovú odmenu za očkovanie?

Ste penzista a máte aj príjem navyše? V istých situáciách sa vám oplatí podať daňové priznanie a dostanete peniaze späť.

08.02.2022 06:00
senior dôchodca počítač Foto:
Dôchodky vyplácané na Slovensku a dávky rovnakého druhu vyplácané z povinného zahraničného poistenia sú od dane z príjmov oslobodené.
debata (9)

Daňové priznanie k dani z príjmov je povinný podať každý daňovník (aj dôchodca), ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2021 presiahli sumu 2 255,72 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňujú všetky príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane z príjmov oslobodené.

Kedy sa oplatí podať daňové priznanie

Ak pracujúci penzista zarobil maximálne 2 255,72 eura, nemusí podať daňové priznanie za rok 2021. Ak mu však zamestnávateľ zrážal z príjmu preddavky na daň, je pre neho výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A, aj keď jeho zdaniteľné príjmy nepresiahli sumu 2 255,72 eura. V podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu ho vráti. Ale iba v prípade, že je vyšší ako 5 eur.

Nezdaňované príjmy

Dôchodky vyplácané na Slovensku a dávky rovnakého druhu vyplácané z povinného zahraničného poistenia sú od dane z príjmov oslobodené. Medzi takéto dôchodkové dávky patrí napr.: starobný, predčasný, invalidný, vdovský a vdovecký, sirotský či výsluhový dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #penzista #daňové priznanie