Lieky: Kto ich má zadarmo?

Od januára nadobudla účinnosť legislatívna úprava zavádzajúca nulový limit spoluúčasti pre dôchodcov.

01.03.2022 08:00
lieky tabletky Foto:
Doplatky za lieky nebude možné odpustiť každému dôchodcovi.
debata (4)

„Nie všetky lieky sú bez doplatku a rovnako nebudú bez doplatku pre všetkých dôchodcov. Na to, aby to tak bolo, musia byť splnené viaceré podmienky,“ povedala viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Miroslava Snopková.

Ide o: držiteľov preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, poberateľov invalidného a invalidného výsluhového dôchodku, invalidov, ktorým nevznikol nárok na invalidný dôchodok, starobných penzistov, poberateľov dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov, dôchodcov z iného členského štátu EÚ, pacientov, ktorí dovŕšili dôchodkový vek a nevznikol im nárok na starobný dôchodok, predčasných penzistov, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok.

Prezident SLeK Ondrej Sukeľ dodal, že doplatky za lieky nebude možné odpustiť každému dôchodcovi. „Pri vyššie spomenutých kategóriách pacientov sa bude posudzovať aj výška ich príjmov. Nebudú nám to však musieť dokladovať, pretože informáciu o nároku oznámi lekárnikovi pri výdaji lieku automaticky zdravotná poisťovňa.“

Do posudzovaných príjmov sa započítava dôchodok, ako aj ďalšie príjmy, či už zo zamestnania, alebo z podnikateľskej činnosti. Súčet všetkých príjmov nesmie presiahnuť za štvrťrok sumu 180 % priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov (v roku 2020 bola priemerná mzda 1 133 eura), takže nulové doplatky sa týkajú dôchodcov s príjmom nižším ako 2 039,40 eura za štvrťrok.

"Odpustenie doplatku“ sa týka iba liekov, ktoré sú aspoň čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou. Lieky plne hradené pacientom si pacient naďalej hradí sám. Takisto sa nezmenil princíp, podľa ktorého sa pre odpustenie doplatku berie do úvahy aj to, či daný liek má, alebo nemá lacnejšiu alternatívu. Ak liek s rovnakým zložením vyrábajú viacerí výrobcovia, započíta sa výška doplatku najlacnejšieho z nich.

Je preto dôležité komunikovať s lekárnikom a informovať sa o možnostiach a dostupnosti liekov s čo najnižším doplatkom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lieky #starobný dôchodok #doplatky za lieky