Pokračovanie článku: 7 častých chýb pri životnom poistení. Na čo si dať pozor?

5. Chcete byť poistení len v poisťovni, na ktorú ste zvyknutí

Približne pätina Slovákov (22 %) pri výbere vhodného poistenia preferuje len jednu poisťovňu, s ktorou majú skúsenosti oni sami alebo ich rodina. „Ako sa hovorí, zvyk je železná košeľa a platí to aj v prípade poistného trhu. Často sa stretávam s názorom, že klienti sú zvyknutí na jednu značku poisťovne a nedajú na ňu dopustiť. Ak poisťovňa ponúka kvalitné krytie pre klienta, nevidím v tom problém. Skôr je problém, ak klient preferuje svoj názor na úkor názoru odborníka a ďalších odporúčaných možnosti, ktoré môžu byť pre neho výhodnejšie aj v inej poisťovni.”

Na čo si dať pozor:

V poisťovniach na trhu sú veľké rozdiely, a to nielen v cene poistného, ale hlavne v možnostiach a podmienkach rôznych pripoistení. Takisto v maximálnych poistných sumách, ktoré poisťovne vyplácajú klientom, a každá poisťovňa môže mať v podmienkach aj iné výluky, teda situácie, keď klientom nevyplatí poistné plnenie. „Výber vhodného poistenia vždy závisí od individuálnych potrieb každého jedného klienta. Odporúčam sa poradiť s finančným sprostredkovateľom, ktorý pozná produkty viacerých poisťovní na trhu, vie ich objektívne porovnať a vybrať pre vás to najvhodnejšie riešenie. Vysvetlí vám všetky možnosti bez toho, aby uprednostňoval len jedno riešenie, tak ako to robia v poisťovni.”

6. Chcete si s poistením aj sporiť

Pätina ľudí (20 %) ešte stále preferuje investičné životné poistenie pred rizikovým, hoci priamym investovaním by svoje peniaze zhodnotili výhodnejšie. Aj tento výsledok prieskumu môže súvisieť so spomínanou nízkou finančnou gramotnosťou ľudí a zaužívanými dogmami. „Veľa klientov stále vyhľadáva životné poistenie s možnosťou zhodnocovania finančných prostriedkov, nakoľko sú na to zvyknutí. Držia sa zaužívaného a boja sa zmeny. Investičné životné poistenie je však zastaraný produkt. Podobne ako sa vyvíja napríklad technika, mobily, je to aj s poistením. To, čo bolo v minulosti top a fungovalo ako najlepšia voľba na trhu, dnes už neplatí,” hovorí Szabó.

Na čo si dať pozor:

Ak si chcete sporiť, efektívnejšie je uzavrieť si samostatne rizikové životné poistenie a samostatne si sporiť, resp. investovať. Na finančnom trhu totiž v súčasnosti nájdete oveľa zaujímavejšie možnosti na zhodnotenie peňazí. „Samostatné investovanie do fondov je v porovnaní so sporením cez investičné životné poistenie aj poplatkovo lacnejšie. Ale ak už investičné životné poistenie máte a chceli by ste ho zrušiť, požiadajte o pomoc odborníka. V týchto zmluvách často treba dodržať dohodnutú dobu trvania zmluvy, aby ste jej predčasným zrušením neprišli o finančný výnos, ktorý je na to nadviazaný,” upozorňuje odborník z FinGO.sk.

7. Pri uzavretí zmluvy zamlčíte zdravotný stav alebo športovú činnosť

Podľa prieskumu 17 % klientov pri uzatváraní poistenia podcení svoj zdravotný stav, športovú činnosť alebo pracovné zaradenie. To sa im však neskôr môže vypomstiť. „Klienti neprikladajú vážnosť hlavne svojmu zdravotnému stavu. Práve po jeho zamlčaní sa potom stretávame aj s neplnením poistných udalostí. Ako príklad môžeme uviesť, ak klient v dotazníku neuvedie svoj zvýšený index BMI alebo že sa lieči na vysoký krvný tlak a následne dostane infarkt alebo iné ochorenie, na ktoré vplývajú práve spomínané zamlčané rizikové faktory. Rovnako je to aj so zľahčovaním rizikovej športovej a pracovnej činnosti. Niekedy sa dokonca stretávam aj s prípadmi, keď klient vedome zamlčí danú skutočnosť, aby na celkovom poistnom platil menej na úkor kvalitného poistného krytia.“

Na čo si dať pozor: Ak do poistenia vstupujete ako aktívny športovec, klient s rizikovým povolaním alebo s nejakými zdravotnými komplikáciami, môže byť poistenie pre vás o niečo drahšie. Aj preto je dôležité, aby ste pravdivo odpovedali na všetky otázky aj v zdravotnom dotazníku, ktorý je súčasťou zmluvy životného poistenia. Na konci podpíšete vyhlásenie, že ste na ne odpovedali pravdivo. „Keď si neskôr budete nárokovať poistné plnenie, poisťovňa si môže vyžiadať vašu kompletnú zdravotnú dokumentáciu so všetkými údajmi o vašom zdravotnom stave. Ak zistí, že ste v zdravotnom dotazníku niečo zatajili, nemusí vám poskytnúť poistné plnenie a dokonca vám môže poistenie aj zrušiť,” doplnil Patrik Szabó, riaditeľ pre životné poistenie v spoločnosti FinGO.sk.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #životné poistenie