Pokračovanie článku: Čo urobiť, ak si sporíte vo fondoch alebo sa zaujímate o zlato

10 rád, čo urobiť

Radí František Burda, investičný analytik FinGO.sk:

  1. Ak si sporíte v podielových alebo ETF fondoch, nepodliehajte negatívnym správam o prepade akcií a nerobte žiadne unáhlené finančné rozhodnutia. Nevyberajte predčasne svoje úspory, neskôr by ste to určite oľutovali.
  2. Turbulencie, väčšie aj menšie kolísanie na burze, sú prirodzené a nie je to nič výnimočné. Finančné trhy totiž pracujú v pravidelných cykloch a aj týmto spôsobom reagujú na rôzne riziká spojené s aktuálnym dianím vo svete.
  3. Na súčasnej situácii dokonca môžete zarobiť. Ak akcie zaznamenajú napríklad prepad o 20 %, tak môžete dosiahnuť výnos v rovnakej výške už len tým, že sa vrátia na svoju hodnotu pred pádom. A vždy porastú ešte vyššie.
  4. Ak pravidelne investujete a máte voľné prostriedky, práve teraz je pre vás výhodné, ak svoje pravidelné mesačné vklady zvýšite. Napríklad ak si sporíte 100 eur mesačne, vklad môžete zvýšiť aj na 150 alebo 200 eur.
  5. Ak máte voľné finančné prostriedky, ktoré nebudete potrebovať najmenej v horizonte piatich rokov, zvážte aj jednorazový vyšší vklad do sporenia. Výška vkladu, samozrejme, závisí od vášho rodinného rozpočtu a finančných možností.

{* sablona=„citaj­te_viac“ | clanok=„619409“ | popisok=„citaj­teViac“ *} .

6. Ak chcete začať investovať, vhodná doba je kedykoľvek. Lenže práve keď sa trhy prepadnú, môžete získať vyššie výnosy. Akcie totiž teraz nakúpite oveľa lacnejšie a môžete si byť istí, že neskôr porastú, čiže budú mať vyššiu hodnotu a zarobíte na tom.

7. Ak si sporíte v II. alebo III. pilieri, skontrolujte svoje dôchodkové fondy. Práve teraz je ideálny čas, keď môžete presunúť všetky prostriedky do negarantovaných indexových fondov. Toto odporúčanie sa týka sporiteľov, ktorým do dôchodku ostáva najmenej 10 rokov.

8. Nezabúdajte na diverzifikáciu, čiže rozloženie úspor do viacerých nástrojov. Pouvažujte nad pravidelným sporením do zlata, ktoré slúži ako poistka portfólia, chráni vás proti inflácii, menovým reformám či finančným krízam. Pri ďalšom prepade akcií tak budete lepšie spávať.

9. Bežným ľuďom odporúčam nakupovanie fyzického zlata po menších sumách, napríklad formou pravidelného sporenia do zlatých mincí. Takto si viete do zlata sporiť aj 25, 50 alebo 100 eur mesačne. Nemusíte riešiť, či je tento týždeň cena zlata za gram nižšia, alebo vyššia, keďže cena sa vám v čase spriemeruje.

10. Nezabúdajte ani na finančný vankúš, resp. rezervu, ktorú treba mať poruke pre prípad neočakávaných výdavkov či straty príjmu. Ani pandémia sa zatiaľ nepominula. Rezerva by mala byť najmenej vo výške šiestich mesačných výdavkov domácnosti – ak napríklad mesačne miniete 1 000 eur, potrebujete rezervu 6 000 eur. {* koniec-sablona *}

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sporenie #podielové fondy