Pokračovanie článku: Vreckové naučí deti základom finančnej gramotnosti

Výška vreckového

3 až 5 eur
Deťom vo veku od 6 rokov do 10 rokov je vhodné poskytovať vreckové v pravidelnom týždennom intervale v hodnote 3 až 5 eur. Pre deti v tomto veku je oveľa jednoduchšie naučiť sa správne hospodáriť s peniazmi, ak im je vreckové poskytované na týždennej báze. Tu je zároveň podstatná aj úloha rodiča, ktorý by mal pri tejto vekovej kategórii dôsledne monitorovať, na čo dieťa vreckové využíva a usmerňovať ho, či už vo vzťahu k plánovaniu výdavkov, ako aj k úspore peňažných prostriedkov.

Podstatné je, aby si dieťa navyklo na režim poskytovania vreckového, ako aj jeho pravidlá a osvojilo si základy správneho hospodárenia.

10 až 15 eur
V rámci vekovej hranice 11 až 15 rokov odborníčka odporúča vreckové 10 až 15 eur týždenne. Zriaďte deťom bankový účet a k nemu platobnú kartu. Veľkou výhodou je, že rodič poukazuje peniaze priamo na účet dieťaťa, ktoré sa učí zaobchádzať s platobnou kartou, pričom tu odpadá riziko zo straty či krádeže hotovosti. Rodič má navyše nepretržitý prehľad o tom, na čo dieťa vreckové využíva a ako hospodári. Deťom v tejto vekovej kategórii je nevyhnutné začať vštepovať zásady efektívneho hospodárenia s peniazmi, a najmä dôležitosť tvorby finančnej rezervy v odporúčanej výške 10 % z týždenného vreckového.

30 až 50 eur
U detí v stredoškolskom veku je interval poskytovania vreckového odlišný. Vreckové je zvyčajne poskytované na mesačnej báze, pričom suma sa odvíja od výšky rodinného rozpočtu, avšak spravidla sa pohybuje v sume od 30 do 50 eur.

Bankový účet je pre dieťa v tomto veku už nevyhnutnosťou, môže mu slúžiť napríklad pre účely poukázania výplaty z brigádnej činnosti či ako bezpečný platobný prostriedok pri pobyte v zahraničí, alebo na školskom výlete. Platobná karta sa pre dieťa stáva aktívnym platobným prostriedkom, a preto je nevyhnutné, aby rodič poučil dieťa o základných zásadách bezpečného používania platobnej karty a následkoch ich porušenia.

Potrebné je dieťaťu ozrejmiť, že PIN kód sa nemá nikomu oznamovať, nikam zapisovať ani ukladať, že platobná karta sa neposkytuje do dispozície tretím osobám a že pri výbere hotovosti z bankomatu je potrebné zadávať PIN kód tak, aby nebola odpozorovateľná zadaná číselná kombinácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vreckové