Ako dokáže prekvapiť investícia zapadnutá prachom

V prípade, že už máte dosť termínovaných vkladov, dlhopisov a akcií, môže sa vaša pozornosť upriamiť na niečo iné. Napríklad na vzácne či priemyselné kovy, energetické suroviny či poľnohospodárske komodity, veterány, mince, víno, šperky, komiksy, zberateľské kartičky, tenisky, umenie i nehnuteľnosti.

31.03.2022 10:00
investície, žena, kalkulačka, účty Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri investovaní je vždy na výber. Prvou voľbou je, či vôbec investovať, alebo nie. Druhou voľbou je pomer medzi konzervatívnymi a dynamickými nástrojmi. „Voľby sa tu ani zďaleka nekončia. Záver volieb pri investovaní je o otázke, či existuje aj niečo iné. Áno, existuje. Alternatívne investície,“ hovorí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Slúžia na spestrenie investičného portfólia. Neraz sa investíciami stanú až po mnohých rokoch, keď ich napríklad nájdu dedičia. Môžu mať na sebe hrubú vrstvu prachu, ale aj byť hlboko pod hladinou oceánu. Dajú sa vybrať na denné svetlo alebo schovávať za nepriestrelným sklom. Väčšinou však poskytujú dvojitú radosť. Zo svojej existencie a tiež z výnosu. Aj o tom sú alternatívne investície.

Možností, kam investovať, je neúrekom. V čom sú alternatívne formy investovania tradičných možností odlišné? Vo všetkom. „Ponúkajú možnosť vyššieho než bežného výnosu, prinášajú úplne iný typ rizika a s ich likvidnosťou to tiež nie je lepšie,“ tvrdí Pavel Škriniar.

Video
Ako najlepšie zhodnotiť voľných 1000 eur? Odpovedá Maroš Ovčarik z Partners Investments. Odvysielané 22. 12. 2021.

Likvidnosť

Alternatívnu investíciu je ľahko zaobstarať, no ťažšie je ju speňažiť. Neexistuje totiž obdobný trh, ako je trh s akciami či dlhopismi. „Alternatívy sa obchodujú inak – napríklad na aukciách. Aukcia nie je udalosť, ktorá sa koná denne. Kto chce predať, resp. dobre predať, potrebuje svoj predmet ponúknuť v správnom čase a na správnom mieste. Aukcia je tým miestom a časom, kde sa zhromažďujú záujemcovia o kúpu,“ vysvetľuje analytik.

Riziko

Volatilitu, teda denné kolísanie ceny, nie je možné dosiahnuť pri aktíve, ktorého cenu spoznáte až na aukcii. „Pri alternatívach sú iné riziká: dopravná nehoda, ten svojský smäd, hravý pes, kvapkajúca voda a podobne,“ upozorňuje Pavel Škriniar. Alternatívy sú totiž zväčša fyzické aktíva, ktoré potrebujú byť niekde uskladnené. Nedostatočné uskladnenie a z neho vyplývajúce znehodnotenie po fyzickej stránke je riziko, s ktorým treba počítať. (A uskladnenie je zase náklad, s ktorým treba počítať).

Výnos

To, prečo sú alternatívy zaujímavé a prečo z času na čas zaplnia dvojstranu v obľúbenom časopise, je nadpriemerný výnos. Alternatívy však ponúkajú dva výnosy: peňažný aj nepeňažný. Pravidelný výnos v podobe dividendy je možný iba v prípade poskytnutia na exhibíciu, no pravidelný nepeňažný výnos si majiteľ môže dopriať každý deň pohľadom na ňu.

Ako investovať

Môžete zájsť na stretnutie zberateľov mincí, kartičiek či komiksov a minúť svoje „drobné“. „Drobné“ nie je prehnané slovo. „V alternatívach by naozaj nemala byť podstatná časť investičného majetku,“ varuje analytik. Ak sa vám hromadné podujatia nepáčia, môžete využiť ponuku aukčného domu, prípadne inzerciu. Rozdiel môže byť v originalite aktíva a možnosti reklamácie „nedostatkov“. Odborné rady sa pri alternatívnom investovaní skutočne zídu.

Prípadne môžete využiť nástroje kolektívneho investovania. Podielové fondy dnes naozaj ponúkajú široké možnosti investícií. „Nájsť fond investujúci do vín nie je problém. Ešte ľahšie je nájsť fond zameraný na investície do vzácnych kovov či iných komodít. Alternatívy sú tu pre tých, ktorým sa tradičné investovanie zunovalo a chcú si investíciou spríjemniť príbytok či splniť detský sen,“ uzatvára Pavel Škriniar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investovanie #Pavel Škriniar