Daňový bonus na zaplatené úroky z úveru na bývanie

Niektorí klienti s hypotékou si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky za rok 2021. Ak pri podpise úveru splnili podmienky vrátane maximálneho veku a príjmu, stačí potvrdenie o zaplatených úrokoch doložiť k daňovému priznaniu.

22.03.2022 09:00
rodina, gauč, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Väčšina bánk klientom toto potvrdenie vydáva automaticky a poslala ho elektronicky do ich internet bankingu alebo poštou domov, v niektorých bankách však treba o potvrdenie požiadať. Ktorí klienti takto môžu ušetriť a ako treba postupovať?

Aké sú podmienky na získanie daňového bonusu na zaplatené úroky, objasňuje JUDr. Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

„Pre zmluvy o úvere na bývanie uzatvorené od 1. 1. 2018 s lehotou splatnosti od 5 do 30 rokov platí možnosť získania daňového bonusu na zaplatené úroky z úveru, ktorého účelom je nadobudnutie, výstavba či dostavba tuzemskej nehnuteľnosti určenej na bývanie, ktorou je byt alebo rodinný dom. Na refinančný úver sa daňový bonus na zaplatené úroky nevzťahuje. Daňový bonus je možné uplatniť si vo výške 50 % zo zaplatených úrokov, najviac zo sumy 50 000 eur na jednu tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie, maximálne však do výšky 400 eur za rok, a to počas prvých piatich rokov od poskytnutia úveru na bývanie. Podkladom pre uplatnenie daňového bonusu je potvrdenie o zaplatených úrokoch vydané bankou automaticky alebo na požiadanie. Nárok na daňový bonus si uplatňujete v daňovom priznaní alebo v rámci ročného zúčtovania preddavkov na daň,“ uvádza Ďatelinková.

Daňový bonus na zaplatené úroky z úveru si môžu uplatniť klienti, ktorí splácajú hypotéku poskytnutú po 31.12. 2017 a pri podpise úveru mali najviac 35 rokov. Zároveň sa zmestili do maximálneho príjmového stropu, ktorý sa odvíja od priemernej mzdy a každý rok sa mení. Napríklad ak ste hypotéku podpisovali v roku 2021, váš príjmový strop pre uplatnenie daňového bonusu bol 1 472,90 eura v hrubom, resp. 2 945,80 eura, ak sú v úvere dve osoby,” hovorí Eva Šablová, riaditeľka pre úvery v spoločnosti FinGO.sk.

Ďatelinková objasňuje, kto môže o daňový bonus požiadať. „O daňový bonus môžete požiadať v prípade, že spĺňate tieto podmienky: vek najmenej 18 rokov a najviac 35 rokov ku dňu podpisu žiadosti o úver na bývanie. Ďalšou podmienkou je splnenie limitu výšky príjmu. Priemerný mesačný príjem vypočítaný zo zdaniteľných príjmov za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom bola uzatvorená zmluva o úvere na bývanie, nepresahuje 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Ak v úverovej zmluve figurujú viacerí dlžníci, podmienku veku a podmienku limitu výšky príjmu musia spĺňať všetci. Nárok na daňový bonus na zaplatené úroky vzniká iba hlavnému dlžníkovi, ak tento súčasne nie je spoludlžníkom z inej zmluvy o úvere na bývanie na ktorú sa uplatňuje nárok na daňový bonus na zaplatené úroky. Spoludlžníkovi nárok na daňový bonus na zaplatené úroky nevzniká,“ uzatvára Ďatelinková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňový bonus #úver na bývanie