Dve percentá: Poukázanie percenta z dane podaním vyhlásenia

Aký je postup zamestnanca pri poukázaní podielu dane a kedy daňový úrad poukáže podiel zaplatenej dane prijímateľovi uvedenému vo vyhlásení?

22.03.2022 11:00
Downov syndróm, dieťa, postihnutie, farby, ruky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Fyzická osoba, ktorej zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, poukazuje podiel zo svojej zaplatenej dane podaním „Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov“ na samostatnom tlačive. Ak použije nesprávne tlačivo „vyhlásenia“, daňový úrad zamestnanca vyzve na odstránenie nedostatkov podania.

Fyzická osoba, ktorá chce poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2021 vybranej neziskovej organizácii, je povinná podať vyplnené tlačivo „vyhlásenia“ správcovi dane v lehote do 30. apríla. Pretože tento deň pripadá na sobotu, vyhlásenie je potrebné podať najneskôr v pondelok dňa 2. mája. Vyhlásenie je možné podať na ktoromkoľvek daňovom úrade.

dve percentá dane, Pravda, 2% Dávame do pozornosti 2% dane na Pravda.sk - zaregistrujte sa aj vy, spropagujeme vás bezplatne!

Povinnou prílohou „vyhlásenia“ je

  • Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti, ktoré daňovníkovi vydá zamestnávateľ najneskôr do 15. apríla.
  • Potvrdenie o vykonávaní dobrovoľníckej činnosti, ak daňovník poukazuje podiel do výšky 3 % zaplatenej dane.

Daňový úrad ako správca dane je povinný previesť podiel zaplatenej dane z podaného vyhlásenia za rok 2021 na účet prijímateľa do 31. júla. Keďže tento deň pripadá na nedeľu, správca dane je povinný vykonať platbu najneskôr dňa 29. júla.

Postup zamestnanca pri poukázaní podielu dane

Som zamestnaná vo firme a zamestnávateľ mi vydal potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti na účely vyhlásenia o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane. Čo mám urobiť, keď chcem túto sumu poukázať napr. nadácii?

Zamestnanec, ktorý chce poukázať podiel zaplatenej dane vybranej nadácii, podá vyhlásenie na predpísanom tlačive, v ktorom uvedie identifikačné údaje tohto prijímateľa. Vyhlásenie je povinný podať najneskôr do 2. mája. Vyhlásenie zamestnanec predkladá daňovému úradu. Prílohou vyhlásenia je potvrdenie, ktoré vydal zamestnávateľ, kde je uvedené, že daň za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa zúčtovanie vykonalo, bola zamestnancovi zrazená.

Podala som vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane za rok 2021 až 3. mája. Budú finančné prostriedky poukázané neziskovej organizácii, keď nebolo vyhlásenie podané do 2. mája?

Nie, pretože vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane nebolo podané najneskôr dňa 2. mája.

Podala som za rok 2021 daňové priznanie k dani z príjmov, v ktorom som zabudla vypísať vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane. Môžem podať ešte do 2. mája vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane na samostatnom tlačive?

Nie, ak daňovník podal daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2021, nemôže už podať samostatné vyhlásenie na poukázanie podielu zaplatenej dane. Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane nie je možné podať ani cez dodatočné daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2021.

Zdroj: Finančná správa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dve percentá