Dve percentá: Najčastejšie chyby pri darovaní

Toto sú najčastejšie chyby, ktoré sa vyskytujú pri darovaní percenta z daní. Vyhnite sa im.

25.03.2022 09:00
dane, daňové priznanie, účty, faktára, odvody Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Daňovník podá Vyhlásenie a Potvrdenie o zaplatení dane na starých, neštruktúrovaných vzoroch.

2. K samostatnému Vyhláseniu nepredloží Potvrdenie o zaplatení dane, ktoré musí byť prílohou Vyhlásenia.

3. Nesprávne vyplní „Dátum zaplatenia dane“ (r. 14 v samostatnom vyhlásení). Ten musí byť vyplnený v zmysle poznámky pre vyplnenie tohto riadku vyhlásenia.

dve percentá dane, Pravda, 2% Dávame do pozornosti 2% dane na Pravda.sk - zaregistrujte sa aj vy, spropagujeme vás bezplatne!

4. Nesprávne vyplní IČO prijímateľa v samostatnom vyhlásení. IČO prijímateľa sa zarovnáva sprava a ak obsahuje menej ako 12 číslic, nepoužité polia ostávajú prázdne. Do položky IČO sa vpisujú len číselné znaky zhodné s tými, ktoré sú uvedené v zozname prijímateľov Notárskej komory. Nevpisujú sa teda žiadne iné znaky, ako napr. lomítko a pod.

5. Prijímateľ sa nenachádza v aktuálnom zozname prijímateľov pre daný rok. Daňovník (poskytovateľ) môže vo vyhlásení uviesť len prijímateľa, ktorý sa nachádza v aktuálnom zozname Notárskej komory SR. V prípade, že nebude vo vyhlásení uvedený aktuálny prijímateľ, zaniká daňovníkovi priamo zo zákona nárok na poukázanie % podielu zaplatenej dane ním určenému prijímateľovi.

daň, kolegovia, účtovník Čítajte viac Daň z príjmu: Kto a ako musí podať daňové priznanie

6. Nečitateľne vyplnené Vyhlásenie.

7. Nesprávne uvedené identifikačné a adresné údaje poskytovateľa a identifikačné a adresné údaje prijímateľa.

8. Nedodržanie termínu podania. Daňové priznanie, ktoré obsahuje Vyhlásenie, musí byť podané v zákonnej, resp. predĺženej lehote na podanie daňového priznania a samostatné Vyhlásenie v lehote do 30. 4. 2022.

9. Daňovník nesprávne vyčíslil sumu % podielu dane.

10. Daňovník nepredložil Potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti. Ak totiž daňovník chce poukázať až 3 % zaplatenej dane, musí predložiť správcovi dane spolu s Vyhlásením aj písomné Potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti, ktorým potvrdí, že v zdaňovacom období, ktorého sa vyhlásenie týka, vykonával dobrovoľnícku činnosť počas najmenej 40 hodín.

Zdroj: Finančná správa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #2% dane