Dane, stravovanie, rekreácia a príjem zo živnosti

Medzi daňové výdavky, ktoré si živnostník môže uplatniť v súlade so zákonom o dani z príjmov, patria aj výdavky na stravovanie alebo rekreáciu. Ako si ich možno odpočítať z daní?

28.03.2022 08:00
pracovný obed, podnikatelia, večera, priatelia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výdavky na stravovanie v roku 2021

Daňovník s príjmami zo živnosti si môže uplatniť výdavky na stravovanie ako daňové výdavky nasledovným spôsobom:

  • ako výdavky na stravné počas pracovnej cesty podľa zákona o dani z príjmov, teda ako výdavky vynaložené v súvislosti s činnosťou vykonávanou v inom mieste, ako je miesto, v ktorom činnosť pravidelne vykonáva, najviac vo výške, aká je ustanovená pre zamestnancov podľa zákona o cestovných náhradách
  • ako výdavky na stravné podľa zákona o dani z príjmov, vynaložené za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku, najviac v rozsahu a vo výške ustanovených na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách. Nárok na uplatnenie stravného za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku do daňových výdavkov daňovník musí preukázať dokladom (napr. doklad o nákupe stravných lístkov alebo stravovacích poukážok alebo doklad o nákupe teplého hlavného jedla z reštaurácie, bufetu a pod.). V žiadnom prípade nemôže ísť o paušálne uplatnenie týchto výdavkov.
rodina, strecha, daň, bývanie Čítajte viac Daň z príjmov: Zníženie základu dane o príspevky na III. pilier

Od 1. 7. 2019 je výška stravného stanovená Opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR nasledovne:

  • 5,10 eura pre časové pásmo 5 až 12 hodín
  • 7,60 eura pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín
  • 11,60 eura pre časové pásmo nad 18 hodín.

Pozor!

Ak si daňovník nakúpi stravné lístky za už ubehnuté časové obdobie (napr. vo februári za odpracované dni v januári), nákup takýchto stravných lístkov nemožno považovať za daňový výdavok. Spätným zakúpením stravných lístkov nie je splnená podmienka preukaznosti vynaloženia výdavkov na stravovanie za odpracovaný deň, vzhľadom na skutočnosť, že dodatočným spôsobom nemôže byť preukázané stravovanie za obdobie, ktoré už ubehlo.

Rovnako musí daňovník preukázať, že skutočne odpracoval deň, na ktorý si uplatňuje výdavok na stravovanie (zákon bližšie nešpecifikuje spôsob preukazovania).

Živnostník si nemôže uplatniť výdavky na stravovanie za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku

  • ak si súčasne uplatňuje výdavky na stravovanie podľa zákona o cestovných náhradách pri tzv. pracovnej ceste
  • ak okrem podnikania je súčasne aj zamestnancom a v súvislosti s výkonom zamestnania mu vzniká nárok na príspevok na stravovanie podľa Zákonníka práce alebo nárok na stravné zamestnanca pri pracovnej ceste podľa zákona o cestovných náhradách.
dane, odvody, doklady, daňové, priznanie, výpočet, účty, účtovníctvo Čítajte viac Daň z príjmu: Kto môže využiť daňové zvýhodnenia

Výdavky na stravovanie od 1. 1. 2022

Od 1. januára tohto roka sa zmenilo uplatňovanie výdavkov na stravovanie podnikateľa do daňových výdavkov. Daňovník vykonávajúci podnikateľskú alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť môže od tohto dátumu uplatňovať do daňových výdavkov výdavky na vlastné stravovanie, a to za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku, najviac vo výške 55 % sumy ustanovenej na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách, čo je vo výške 2,81 eura za každý odpracovaný deň daňovníka. Tieto výdavky na vlastné stravovanie daňovníka nie je daňovník povinný od 1. 1. 2022 preukazovať dokladom o nákupe stravy alebo stravovacej poukážky.

Daňovník si aj po 1. januári 2022 nemôže výdavky na vlastné stravovanie uplatniť za ten kalendárny deň, za ktorý si uplatní výdavky na stravovanie v súvislosti s výkonom práce v inom mieste, ako je miesto jeho pravidelného výkonu činnosti alebo za deň, ak mu vznikol nárok na príspevok na stravovanie podľa Zákonníka práce alebo zákona o cestovných náhradách v súvislosti s výkonom závislej činnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie