„Veľká“ investícia „malých“ rozmerov. Aj tak vyzerajú finančné rozhodnutia v súčasnosti

Postav dom, zasaď strom, sploď syna. Stáročia sa spoločnosť riadila overenými pravidlami, ktoré mali zabezpečiť prosperitu a bohatstvo. Vlastniť pôdu, bývanie a mať potomka, ktorý bude rodičovský majetok ďalej zveľaďovať – to bol základ materiálneho uvažovania. Časy sa ale dynamicky menia a tým aj pohľad na investície.

07.04.2022 00:00
ALO, pr, nepouzivat Foto:

Človek mal vždy na výber, čo so svojimi financiami podnikne. Či sa upne na jedno miesto, kde takpovediac „zapustí korene“ a podriadi tomu celú svoju finančnú filozofiu – alebo, ako napríklad množstvo dnešných mladých ľudí, použije svoje financie na cestovanie či takzvané „digitálne nomádstvo“ – pracovné aj súkromné svetobežníctvo. Na trhu je množstvo finančných produktov, konzervatívnych aj dynamických, peniaze môžu nečinne ostať ležať na bežnom účte, alebo sa môžu pretaviť do produktu, o ktorom predpokladáme, že jeho hodnota je stabilná, resp. rastúca.

Investičný šperk je istota

Diamantový šperk má oproti iným investičným produktom ale aj peniazom niekoľko výhod. Nepodlieha finančným ani politickým krízam, je ľahko prenositeľný, skladný a takmer nezničiteľný. V poslednom období sa diamantom darí. Ľudia si našli cestu k investičným šperkom. Je to investícia malá rozmermi, ale s veľkou mierou stability, či návratnosti vložených prostriedkov. A to aj napriek neľahkej pandemickej situácii. Zaobstarať si šperk mohlo miestami pôsobiť ako čistý rozmar, taký je aspoň vžitý obraz z posledných dvoch rokov. Realita je však iná.

ALO, pr, nepouzivat
ALO, pr, nepouzivat

Slováci hromadia na bežných účtoch rekordné peniaze. Deje sa tak najmä posledné dva roky, pretože pandémia totiž do určitej miery zastavila míňanie. Ľudia necestovali, obmedzili nákupy a investície najmä z obáv, čo prinesie budúcnosť.

Na termínovaných vkladoch, bežných a sporiacich účtoch držia obyvatelia Slovenska podľa údajov NBS 46 miliárd eur za rok 2021, čo je o 2,5 miliardy viac ako v roku 2020 (43,5 miliárd eur). Slováci majú takýmto spôsobom uložených podľa ekonomických analytikov viac ako 60 % svojho majetku. Dôkazom môže byť aj prieskum Slovenskej sporiteľne, podľa ktorého si mesačne Slováci minulý rok v priemere odložili 123 eur, čo je oproti roku 2020 nárast o 10 eur.

Podľa údajov viacerých finančných spoločností a bánk by približne až dve tretiny Slovákov chcelo investovať, avšak mnohých brzdia nedostatočné vedomosti o ponúkaných možnostiach. Sami seba tak ale pripravujú o zisk a zhodnotenie nakumulovaných prostriedkov. Podľa dostupných dát máme viac než 63 % finančného majetku uloženého v bankách v konzervatívnych produktoch, kde sa miera úrokov blíži alebo rovná nule. „Na termínovaných vkladoch, bežných a sporiacich účtoch držia obyvatelia Slovenska približne 44 miliárd eur a po zohľadnení minuloročnej priemernej miery inflácie na úrovni 3,2 % sa ich úspory znehodnotili o 1,3 miliardy eur. Pokiaľ by časť týchto úspor vložili do rozumných investičných nástrojov, výrazne by znížili dosahy inflácie na hodnotu peňazí a svoje úspory by nielen ochránili, ale dlhodobo zhodnotili,“ vysvetľuje Maroš Ovčarik, investičný odborník z Partners Investments.

Foto: SHUTTERSTOCK
ALO, pr, nepouzivat

Aj keď rekordná inflácia prináša skôr problémy v rodinných rozpočtoch, dá sa jej pripísať aj jedno malé plus – stimuluje ľudí zaoberať sa témou investovania. Navyše je potrebné naučiť sa na krízu pozerať ako na veľkú príležitosť začať investovať.

Väčšina našetrených peňazí leží na bežných účtoch alebo sporiacich účtoch, často bez viazanosti. Peniaze síce vyberiete hneď, ale zisk nemáte žiadny- úroky sú na to príliš nízke. Takto vaše peniaze navyše v dôsledku rastúcej inflácie strácajú svoju kúpnu silu. Držíte aj vy na účtoch voľné peniaze? Nespoliehajte sa na to, že situácia sa vyrieši sama. Je takmer isté, že úrokové sadzby v bankách v konzervatívnych produktoch nebudú schopné konkurovať výške inflácie, upozorňuje odborník na investície. Pokiaľ máte väčšinu úspor v banke na bežnom, sporiacom či termínovanom vklade, presuňte aspoň časť z nich do výnosnejších produktov.

Riešením nemusia byť len investície do rôznych fondov. Riešením môže byť diamant a investičné šperky. Diamanty sa považujú za dlhodobé investície. Ak ich nakúpite v čase rastúceho dopytu, môžete očakávať, že ich cena porastie a vložené peniaze sa vám niekoľkonásobne vrátia. Drahé kamene sú prenositeľné a predstavujú najväčšiu hodnotu koncentrovanú v malej hmatateľnej veci. A čo je investičný šperk? Taký, ktorý obsahuje diamant väčší ako jeden karát, ale aj iné drahokamy. Ich ceny tiež atakujú historické rekordy. Medziročný rast ceny v prípade rubínu predstavuje až 80 percent, pri zafíroch 60 percent a smaragdy si polepšili o 50 percent. Platí teda, že kúpiť takýto šperk je v súčasnosti dobrá príležitosť na zhodnotenie úspor, ale aj ich ochranu. Navyše hodnota diamantov sa prepočítava cez americké doláre a je rovnaká po celom svete. 

Alojz Ryšavý, majiteľ spoločnosti ALO diamonds
ALO diamonds, pr, nepouzivat Alojz Ryšavý, majiteľ spoločnosti ALO diamonds
Takýto prístup k investíciám má podľa Alojza Ryšavého, majiteľa spoločnosti ALO diamonds, logický základ. Ako človek, ktorý sa 30 rokov pohybuje v špičke klenotníckeho segmentu, považuje práve tento produkt za bezpečné zhodnotenie financií. A súčasná situácia mu dáva za pravdu. „Ide o aktuálny svetový trend. Ak majú ľudia nakumulované disponibilné finančné prostriedky, uvažujú o možnostiach, kde ich môžu alternatívne uložiť. Po náročných dvoch rokoch poznačených pandémiou rastie inflácia v celej Európe. Nákup šperku s diamantom alebo investičného diamantu je alternatíva pri zachovaní hodnoty peňazí. Slováci aj česi už začínajú byť v tomto smere odvážnejší a vidieť to vo všetkých našich predajniach.“
ALO Eurovea, pr, nepouzivat

Aktuálne drahšie, ale nie neúnosne

Pochopiteľne, že aj segment investičných šperkov reaguje na situáciu vo svete. Odzrkadlí sa to zvyčajne na cenách výrobkov, a pandemické obdobie nebolo výnimkou. Komodity ako zlato, diamanty, drahokamy ako zafíry, smaragdy, rubíny sa obchodujú v dolárovej mene. Pokles eura voči doláru ovplyvnil cenu šperkov, na našom trhu smerom nahor. Ďalším faktorom ovplyvnenia ceny bol aj nedostatok diamantov. „Veľké svetové brusiarne počas pandémie fungovali v obmedzenom režime, niektoré boli zatvorené. Na trh tak prišlo menej diamantov.“

„Najväčšie zdražovanie prišlo začiatkom tohto roka – napríklad menšie diamanty pod 1 karát sú drahšie o 35–40 percent.“ Medziročne je to podľa Alojza Ryšavého vskutku skokový nárast. Paradoxne, v Alo Diamonds butikoch nemuseli hnať cenu šperkov do astronomických výšok okamžite. „Máme dlhodobé zásoby, nakúpené ešte za pôvodné ceny, takže môžeme stále predávať rozumne ešte aj dnes.“

Čo mať na pamäti pri kúpe investičného šperku:

  1. Ak máte voľné disponibilné finančné zdroje, vhodné je uložiť do diamantov 5 – 10 percent.
  2. Orientujte sa výlučne na certifikované diamanty u renomovaného obchodníka.
  3. Najprísnejšie kritériá má certifikát GIA, IGI, HRD – je to záruka odbornosti v posudzovaní diamantu.
  4. Certifikát musí obsahovať údaj o 4C – cut (brus), carat (hmotnosť), color (farba), clarity (čistota). Takisto názov, adresu gemologického laboratória, číslo a dátum vystavenia certifikátu.
  5. Kúpiť si diamant, znamená rátať s adekvátnou cenou. V prvom rade sa zaujímajte o kvalitu. Cena by mala byť až na druhom mieste.
  6. Veľké zľavy sú pri kúpe diamantov a diamantových šperkov podozrivé.
  7. Vysoko riskantný je aj nákup diamantov cez internet u neznámeho predajcu.

Diamanty v americkom Kongrese

Diamantový šperk značky Alo Diamonds meral cestu až do amerického kongresu vo Washingtone, kde sa jeho adresátkou stala nedávno zosnulá veľká osobnosť americkej diplomacie, bývalá ministerka zahraničných vecí USA, česká rodáčka Madeleine Albrightová. Osobne od Alojza Ryšavého dostala šperk z dielne Alo Diamonds, ktorý evokoval jej väzby na Československo. „Milovala brošne, tak sme jej jednu darovali. S prvorepublikovým československým levom, vykladanú rubínmi, zafírmi. Pani Albrightová ju do konca života nosila na veľké udalosti…“, spomína majiteľ spoločnosti Alo Diamonds na výnimočnú ženu.

ALO diamonds, pr, nepouzivat
chyba