Budú môcť muži čerpať otcovskú dovolenku?

Od augusta by sa mal zaviesť "nový" inštitút otcovskej dovolenky. Čo sa zmení oproti dnes platnej rodičovskej dovolenke muža?

14.04.2022 08:00
otec, matka, dieťa, rodina, materská, materské,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Podľa navrhovaného zákona vznikne oteckovi dieťaťa počas otcovskej dovolenky nárok na materské v rozsahu dvoch týždňov (14 kalendárnych dní) v období šiestich týždňov od pôrodu dieťaťa, bez ohľadu na skutočnosť, či matka dieťaťa poberá materské, alebo rodičovský príspevok. Toto obdobie dvoch týždňov sa započítava do celkového obdobia 28 týždňov, počas ktorého má otec (pri starostlivosti o jedno dieťa) nárok na materské aj v súčasnosti. Materské počas otcovskej dovolenky bude financované z nemocenského poistenia vykonávaného Sociálnou poisťovňou. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa mu naďalej bude patriť platená otcovská dovolenka v trvaní 28 týždňov, resp. 31 týždňov, ak ide o osamelého muža, alebo v trvaní 37 týždňov, ak ide o dve alebo viac detí.

Otcovia si nárok na dávku budú môcť rozdeliť na dve obdobia. To znamená, že tesne po narodení dieťaťa otec bude môcť požiadať o dávku v trvaní maximálne dvoch týždňov a zvyšok si vyčerpať neskôr. Zmena zavádza právo na platenú otcovskú dovolenku z dôvodu zabezpečenia vytvorenia puta medzi otcami a deťmi už v rannom veku detí, teda v čase okolo narodenia dieťaťa.

dieťa, novorodenec, pôrodnica, inkubátor Čítajte viac Menej byrokracie: Rodičia budú chodiť na úrady opäť menej. Čo sa mení?

Ide o transpozíciu európskej smernice o transparentných a predvídateľných pracovných podmienkach v Európskej únii (č. 2019/1158) a o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami (č. 2019/1158 z 20. júna 2019).

Návrh Zákonníka práce rezort práce doručil Legislatívnej rade vlády SR, ktorá ho prerokovala 21. 9. 2021. Na základe schválenia Legislatívnou radou vlády s rozporom s ministerstvom financií bol materiál zaradený na rokovanie vlády SR 24. 9. 2021, keď vláda rokovanie o bode prerušila. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR opätovne doručilo upravený návrh zákona na Úrad vlády SR 9. 3. 2022. V súčasnosti čakáme na jeho zaradenie na rokovanie vlády. V prípade, že vláda návrh zákona schváli, bude predložený ako vládny návrh zákona na rokovanie NR SR.

Zdroj: tlačový odbor rezortu práce

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otcovská dovolenka