Životné minimum bude vyššie. Nové sumy ovplyvnia státisíce ľudí

Sumy životného minima, ale aj mnohé štátne sociálne dávky, ktoré sa od neho odvíjajú, čaká od 1. júla či od januára budúceho roku zmena. Základná dávka by mala vzrásť o 6,9 percenta a mala by presiahnuť sumu 233 eur.

09.05.2022 12:00
mladá žena, peniaze, životné minimum Foto:
Ilustračné foto.
debata

Životné minimum je v súčasnosti na úrovni 218,06 eura, od júla by malo vzrásť na 233,10. Výška životného minima ovplyvňuje desiatky štátnych dávok a státisíce ľudí. Je však otázne, či to pri súčasnej desaťpercentnej inflácii bude stačiť.

Životné minimum sa upraví k 1. júlu tohto roka, ale dávky naň nadviazané sa upravia buď k júlu 2022, alebo k januáru 2023 v závislosti od toho, ako úpravu tej-ktorej dávky či príspevku stanovuje príslušná legislatívna norma.

V závislosti od životného minima sa zvyšujú napríklad rodičovské dávky. Suma rodičovského príspevku sa upravuje tým istým koeficientom, ktorým sa zvyšujú sumy životného minima s účinnosťou vždy od 1. januára nasledujúceho roka, teda od 1. januára 2023. K uvedenému dátumu sa tak suma rodičovského príspevku zvýši zo sumy 280 na 299 eur, ak matka pred narodením dieťaťa nepracovala. Ak dostávala materské, tak suma rodičovského príspevku porastie zo sumy 383 na 410 eura. Tiež od januára sa zvýši aj prídavok na dieťa z 25,88 na 27,66 eura.

rodina Čítajte viac Aké bude penzijné minimum, koľko dostanú rodiny či hendikepovaní? Nové sumy životného minima ovplyvnia státisíce ľudí

Už od júla porastie aj výška náhradného výživného, ktoré za neplatiaceho rodiča hradí štát. Kým do konca júna je jeho maximálna výška 368,37, po prvom júli narastie na 393,78 eura.

Viac dostanú aj ťažko zdravotne postihnuté osoby, ktoré poberajú opakované peňažné príspevky na kompenzáciu. Ide predovšetkým o príspevok na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov. Zvýšenie príspevkov sa pozitívne dotkne takmer 150-tisíc ľudí.

Zvýšenie „hranice chudoby“ narobí trochu problém budúcim žiadateľom o predčasný dôchodok. Suma minimálnej penzie sa zrejme zvýši zo súčasných 261,70 na 279,75. Môže sa teda stať, že práve kvôli nesplneniu tejto podmienky im Sociálna poisťovňa predčasnú penziu neprizná.

peniaze, euro, bankovky, eurá, úver, hotovosť, sporenie, úspory Čítajte viac Minimálna mzda by mohla budúci rok stúpnuť na 691 eur

Od júla by sa mal zvyšovať aj príspevok na opatrovanie a osobnú asistenciu, aj keď už nie sú nadviazané na životné minimum. Sadzba za jednu hodinu osobnej asistencie by mala stúpnuť zo 4,82 eura na 5,20. Príspevok na opatrovanie pre poberateľov v produktívnom veku pri celodennom opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím by mal vzrásť z 508,44 eura mesačne na 525,65. Ak je opatrovateľom dôchodca, jeho príspevok by mal byť 262,85, dnes je v sume 254,22 eura.

Životné minimum je spoločensky uznaná minimálna hranica príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze. Sumy životného minima sa upravujú vždy k 1. júlu na základe koeficientu rastu čistých peňažných príjmov na osobu alebo koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Tieto údaje poskytuje ministerstvu Štatistický úrad SR.

Rozhodujúcim obdobím, za ktoré sa zisťuje rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, je obdobie od apríla predchádzajúceho kalendárneho roku do apríla aktuálneho kalendárneho roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum