Predčasným dôchodcom sa skomplikuje odchod do penzie

Životné minimum, ale aj mnohé štátne sociálne dávky, ktoré sa od neho odvíjajú, porastú. Predčasným dôchodcom sa však zároveň zvýši minimum na penziu.

16.05.2022 10:00
dôchodca, rozmýšľanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jednou z podmienok na priznanie predčasného starobného dôchodku je, aby jeho suma ku dňu, od ktorého poistenec, ktorý nie je sporiteľ, požiadal o jeho priznanie, bola vyššia ako je 1,2-násobok sumy platného životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, ak si sporí na dôchodok v prvom pilieri, a 0,6-násobok, ak aj v druhom pilieri. K tomu musí mať ešte odpracovaných najmenej pätnásť rokov, najviac dva roky do riadnej penzie a minimálny dôchodok dnes vyšší ako 261,70 eura.

peniaze, euro, bankovky, eurá, úver, hotovosť, sporenie, úspory Čítajte viac Minimálna mzda by mohla budúci rok stúpnuť na 691 eur

Od 1. júla by však táto suma mala vzrásť na 279,75 eura, keďže sa zvyšuje životné minimum, od ktorého sa výška predčasnej penzie odvíja. Ak teda človek, ktorý bude chcieť požiadať o predčasný dôchodok dosiahne nižšiu sumu, Sociálna poisťovňa mu žiadosť zamietne práve z dôvodu nedosiahnutia tejto sumy.

Výška životného minima ovplyvňuje nárok poistenca na predčasný starobný dôchodok, je rozhodujúca na samotný vznik nároku na predčasný starobný dôchodok. Ak sa bude rozhodovať o nároku naň s dátumom priznania po 30. júni, nárok bude posúdený vzhľadom na novú sumu životného minima. Na samotný výpočet sumy predčasného starobného dôchodku nemá suma životného minima žiaden vplyv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #predčasný dôchodok