Vyššie sumy životného minima zmenia aj exekúcie

Sociálna poisťovňa bude väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok. Spôsobí to zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať.

13.05.2022 10:00
senior dôchodca otázka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do 30. júna je životné minimum pre jednu plnoletú fyzickú osobu 218,06 eura mesačne. Základná výška pre dôchodcu ako povinného je 140 % životného minima, teda 305,28 eura mesačne a od 1. júla by to malo byť 326,34 eura mesačne.

Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 152,64 eura mesačne. K základnej sume na povinného (dlžníka) sa pripočíta zvýšenie na vyživovanú osobu. Osobitne je stanovené základné minimum, ktoré musí dôchodcovi zostať vtedy, ak je zrážka z dôchodku výživným na maloleté dieťa.

Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa nevykonávajú zrážky z dôchodku.

Po zmene životného minima Sociálna poisťovňa vykoná zrážky z dôchodku prvýkrát podľa uvedených pravidiel vo výplatnom termíne v auguste 2022, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré im budú za júl 2022 zrazené navyše. O zmene výšky exekučnej zrážky bude dôchodcu písomne informovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #exekúcie dôchodkov